Toren Nederlands Hervormde Kerk Burum weer bij de tijd

BURUM - Woensdag 14 december zal wethouder Boerema van de gemeente Kollumerland c.a. vanuit een kraan de haan weer terug plaatsen op de toren van de Nederlands Hervormde Kerk in Burum. De haan, voorzien van een nieuw gouden jasje, markeert de afronding van de onderhoudswerkzaamheden aan de toren.

Ook het kruis - met het jaartal 1784 - zal weer terug geplaatst worden. De huidige kerk van Burum werd in 1784 gebouwd op de plek van zijn middeleeuwse voorganger. In de toren bevindt zich een klokkenstoel met een gegoten klok uit 1756.
Op de opnieuw geschilderde wijzerplaat van het uurwerk staat anno 1877, maar het uurwerk zelf is van latere datum, daar staat namelijk 1913 op.
Behalve de schilderwerkzaamheden zijn er metsel- en voegwerkzaamheden uitgevoerd, boeidelen waar nodig vervangen, en de gebroken schubleien vervangen. Het project is aanbesteed voor ruim 15.000 euro. De opdrachtgever voor de werkzaamheden was Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland. De aannemer was Bouwbedrijf Van der Werff Dokkum, het schilderwerk aan de toren is gedaan door Wits en het schilderwerk aan de haan en de bal is gedaan door Loonstra Dokkum.