Hoe zit het met textielcontainers tijdens de jaarwisseling?

Leeuwarden - De gezellige donkere dagen van kerst en Oud & Nieuw staan weer voor de deur. Tijd voor elkaar, maar ook voor het afsteken van vuurwerk en maken van vreugdevuren. Keerzijde van deze feestelijkheden voor Sympany zijn verbrand textiel en uitgebrande textielcontainers, kortom veel schade en onnodig hoge kosten. 

Door de jaren heen heeft Sympany veel ervaring opgedaan in het beperken van vernielingen en brandschade mede in nauwe samenwerking en overleg met gemeenten. Als voorzorgsmaatregel worden textielcontainers afgesloten en soms zelfs tijdelijk verwijderd. Een andere maatregel is dat de containers kort voor de jaarwisseling nog worden geleegd, waardoor geen afsluiting/verwijdering nodig is. Afsluiting heeft namelijk soms tot gevolg dat inwoners toch zakken naast de containers plaatsen. Deze maatregelen besparen Sympany, maar ook de brandweer, een hoop ellende en onnodige kosten. Afgelopen jaar zijn tijdens de jaarwisseling ‘slechts’ tien van de nu bijna 2.500 textielcontainers vernield door onder andere brandstichting. Wat betekent dit concreet voor de gebruikers?
  • Staat de dichtstbijzijnde container niet op de plek  in de periode van 30 december tot 2 januari, dan is deze tijdelijk verwijderd en zal na 2 januari weer worden teruggeplaatst. Dan is het weer mogelijk om textiel aan te bieden.
  • Staat de dichtstbijzijnde container wél op de plek, maar is deze afgesloten in de periode van 30 december tot en met 2 januari? De container wordt na 2 januari weer geopend en dan is het weer mogelijk om textiel aan te bieden.
Sympany verzoekt donateurs dringend om in geen geval textiel achter te laten bij textielcontainers in de periode van 30 december tot en met 2 januari om brandstichting te voorkomen. Ook verzoekt Sympany getuigen van vandalisme of brandstichting tijdens Oud & Nieuw direct contact op te nemen met brandweer en/of politie.