Meer dan duizend wandelaars met Slach om ’e Toer door Groninger Westerkwartier

Surhuizum - Afgelopen woensdag 28 december stond in Surhuizum één van de laatste wandeltochten van het jaar op het programma. Al vroeg hadden de eerste wandelaars zich verzameld in MFC De Delfeart, waar de start plaatsvond voor de zevende editie van Slach om ’e Toer. Om half negen werden de wandelaars aan de 30 kilometer weggeschoten door voormalig ijsmeester en voorzitter van De Friese IJsbond Jan Oostenbrug. Voor deze gelegenheid had hij zijn eigen startpistool meegenomen. Met een “it giet oan”, verwijzend naar de Elfstedentocht, vertrokken ruim tweehonderd wandelaars richting Surhuisterveen. Een half uur later werden de eerste wandelaars aan de 20 kilometer door Oostenbrug weggeschoten. Ruim vijfhonderd wandelaars waren nu onderweg. En vanaf half tien konden ook de wandelaars aan de tocht van 10 kilometer op weg naar de Doarpstsjerke met haar markante gemetselde kerktoren waar de wandeltocht haar naam aan dankt.

Vanuit Surhuizum voerde de route voor alle wandelaars over It Langpaed en het Pûsterpaad door de Pûs. In Koartwâld liepen de wandelaars door de molen naar de eerste controlepost bij ‘It Kampke’ op industrieterrein De Lauwers in Surhuisterveen. Hier was het ondertussen al gezellig druk. Het was dan ook even in de rij staan voor een stempel en een kop koffie of thee met een lekkernij van bakkerij Wouda. Vanaf het industrieterrein werd de N358 overgestoken om de route door de weilanden naar Opende te vervolgen. De 10 kilometer ging over de Kaleweg en de Fryske Dyk weer richting Surhuizum, terwijl de 20 en 30 kilometer via de Provincialeweg en het Natuurpad het Volksgebouw in Opende bereikten. Na rust en een versnapering ging de route verder door natuurgebied Curringheveld in Kornhorn, waar bij de Curringheschuur een controlepost was ingericht. Vanuit Kornhorn ging de route van 20 kilometer verder richting de Peebos, terwijl de 30 kilometer richting Noordhorn, via Snipperij en Harkereed richting Doezum wandelden. In De Bombay, waar op de Eesterweg nog een controlepost zat, ging de route over de Doezumertocht richting de Peebos.

Met het sluiten van het startbureau om 12.00 uur waren er 1046 wandelaars onderweg in het zuidelijke Westerkwartier. De 10 kilometer bereikte via de Fryske Dyk de laatste controlepost voor de finish, terwijl de 20 kilometer dit punt via de Peebos bereikten, maakten de 30 kilometer nog een kleine lus via ’t Blôde Fuottenpaad om hier uit te komen. Hier werden de wandelaars ontvangen met warme chocolademelk en oliebollen, alvorens de laatste kilometers af te leggen. Door de weilanden werd uiteindelijk Surhuizum weer bereikt. Met de laatste meters om ‘De Bistepôle’ heen was de finish in zicht. In ‘De Delfeart’ kom men de laatste stempel krijgen en een mooie medaille als aandenken aan de wandeltocht. Voldaan genoten de wandelaars nog van een heerlijke kop snert, waarmee snertkookster Tineke Loostra onlangs nog de eerste prijs behaalde. Nadat even voor half vijf ook de laatste wandelaars binnen waren, kon het bestuur terugzien op weer een zeer geslaagde editie van de Surhúster kuiertocht, die ook dit jaar door de inzet van de vele vrijwilligers weer in goede banen werd geleid. Mede door hun inzet en de bijdrage van de vele sponsoren is ‘Slach om ’e Toer’ uitgegroeid tot een vaste waarde op landelijke wandelagenda.

De volgende Slach om 'e Toer is op vrijdag 29 december 2017. Hou voor meer informatie en foto’s van de tocht de website in de gaten: www.slachometoer.frl of volg op Facebook en Twitter via slachometoer.

TEKST EN FOTO'S KORNELIS VAN DEKKEN