Jeugdige drankrijder vliegt uit de bocht: werkstraf

HARKEMA - Een 19-jarige inwoner van Harkema knalde in de nacht van 28 juli op liefst drie geparkeerde auto's. Op de Dellen in Surhuisterveen was de Harkemaster uit de bocht gevlogen. Hij had teveel gedronken, zo bleek uit een bloedtest.

Woensdag veroordeelde politierechter Maaike de Wit de man tot een werkstraf van 30 uur en een rijontzegging van vier maanden, plus twee maanden voorwaardelijk. Officier van justitie Rein Meinderts wees de verdachte erop dat de kans groot is, dat het daar niet bij blijft. Omdat hij veel teveel had gedronken, zal de verzekering waarschijnlijk de schade op de Harkemaster verhalen.

En dat kan flink in de papieren lopen. De verdachte was al 1100 euro kwijt, de kosten van het geschiktheidsonderzoek van het CBR. Meteen na het ongeval moest hij het rijbewijs ook inleveren, hij had het amper twee maanden eerder gehaald. Als hij het roze papiertje binnenkort terugkrijgt, kan hij het meteen doorsturen naar het CBR. Pas als het geschiktheidsonderzoek positief uitvalt, zal hij weer mogen rijden.

Van het ongeval kon de Harkemaster zich weinig herinneren. Hij was die avond naar een bedrijfsbarbecue geweest en had voor de zekerheid de fiets achterin de auto meegenomen. Hoe hij dan toch achter het stuur was beland, was een raadsel. Het geheugenverlies was volgens de artsen in het ziekenhuis waarschijnlijk het gevolg van de hersenschudding die hij had opgelopen. De politie vermoedde dat hij te hard had gereden. Als beginnend bestuurder had hij bijna zeven keer teveel gedronken.