Puur genieten op eigen spierkracht

DOKKUMER NIEUWE ZIJLEN - ZIJLEN Stel je eens voor: het is een prachtige zomeravond. De zon schijnt nog, er waait een licht briesje.

Je zit in een kano en vaart rustig over het Lauwersmeer terwijl je geniet van vogelgeluiden en de zonnestralen die op het water weerkaatsen. Dit kun jij ook beleven als je mee gaat varen met Kanovereniging Lauwersmeer!

Het vaarseizoen is alweer begonnen voor Kanovereniging Lauwersmeer. De vereniging vaart van april tot half september op woensdagavond. De gemiddelde tocht duurt één tot twee uur. De thuisbasis is jachthaven Lunegat bij Dokkumer Nieuwe Zijlen. Hier kan de vereniging gebruik maken van de kantine en de loods. Voor een aantal van de tochten is dit de opstapplaats. Vanuit hier varen we het Lauwersmeer op. Andere opstapplekken zijn De Falom, Kollum, Dokkum, Earnewâld, Leeuwarden en nog veel meer prachtige plekken. Er zijn ook weekendtochten op zaterdag en zondag. Dit zijn langere tochten van ongeveer 20 km. Als je op de site www.kvlauwersmeer.nl van de vereniging kijkt, vind je de vaaragenda.

Elk jaar organiseert Kanovereniging Lauwersmeer een aantal zwembadtrainingen, hier worden peddeltechnieken en eskimoteren geleerd, en wat je moet doen als je omslaat. Dit jaar beginnen de zwembadtrainingen halverwege mei in zwembad It Paradyske bij Kollum.

Voor het varen heb je niet veel nodig! Een kano met drijfvermogen, spatzeil, peddel, anorak (een jas voor kanoën), wetsuit, dakdragers en kanobeugels. Met deze attributen vaar je heel Friesland rond!

Het aantrekkelijke van kanovaren is dat je op eigen spierkracht je heel makkelijk kunt verplaatsen over het water. De beleving zo dicht op het water te zitten maakt alles anders. De kano snijdt door het water terwijl je geniet van de schitterende natuur. Tegen de avond wordt het rustig en stil op het water wat het genieten nog intenser maakt.

De vereniging is altijd opzoek naar nieuwe leden. Als je een keer mee wilt varen, kan dat. De vereniging beschikt over een aantal kano’s die je kunt gebruiken, maar je mag natuurlijk ook met je eigen kano mee varen. Ben je enthousiast geworden, meld je dan aan op de site www.kvlauwersmeer.nl.