Uitslag zestiende ponykeuring Nationaal Concours Hippique Dokkum

DOKKUM - Liefst 55 deelnemers hadden zich dit jaar aangemeld met hun pony’s voor de 16e editie van de ponykeuring. Zaterdag stonden ze klaar tijdens het Nationaal Concours Hippique Dokkum om te worden gekeurd door een deskundige jury van vier personen. De grasmat in het Tolhuispark bleek een uitstekende wedstrijdring. Er was genoeg ruimte voor iedereen. ’s Ochtends werkte het weer niet echt mee, maar mens en dier lieten zich van hun beste zijde zien.

Er werd gekeurd in verschillende rasrubrieken: Shetland, Welsh, New Forest, Haflinger, Dartmoor en NRPS. Het was soms wel appels met peren vergelijken, maar volgens de jury gaat de kwaliteit elk jaar omhoog. Er mochten veertien pony’s naar de grote wedstrijdring op het hoofdveld. Daar bleven vijf kanshebbers over. Nadat de jury ze allemaal nog eens had zien stappen en draven, werd de New Forestpony Hamlets Monalyse van Raisa Kooistra uit Witmarsum de algemeen dagkampioen van 2017.

De Oeds van der Ploeg wisselprijs, die voor de vijfde maal werd uitgereikt, ging naar Aldeboarn. De Welshpony Henswoudes Steffie werd door de jeugdige Tineke Bouma deskundig voorgeleid en was een plaatje om te zien.

In de pauze verraste Geke Hoekstra uit Niawier met haar Shetlandpony Phamisja de jury met vrijheidsdressuur, ook wel grondwerk genoemd. De oefeningen werden niet afgedwongen, maar de pony had er duidelijk lol in, net als de eigenaresse.

De prijzen werden beschikbaar gesteld door Bouwbedrijf Postma Hantum en Kootstertille. Voor elke pony was er een rozet en voor de voorbrengers een medaille. Gezien de publieke belangstelling en enthousiasme van de deelnemers, komt er in 2018 zeker een vervolg.