Open imkerijdag

BUITENPOST - Botanische tuin De Kruidhof doet op zaterdag 8 juli 2017, in samenwerking met imkersvereniging Kollumerzwaag e.o en NME-Achtkarspelen weer mee aan de landelijke open imkerijdagen. De imkervereniging geeft voorlichting over alles wat met bijen te maken heeft aan kinderen en volwassenen. Daarnaast worden er leuke kinderactiviteiten georganiseerd, kun je zelf een bijenhotel voor je tuin maken en er zijn rondleidingen naar de bijenstal. Natuurlijk kunnen bezoekers ook honingproducten en bijvriendelijke planten aanschaffen.

Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteedt De Kruidhof tijdens deze landelijke open imkerijdag extra aandacht aan de bijen. Daarnaast ontwikkelt De Kruidhof in de opmars naar 2018 Kulturele Haadstêd allerlei plannen om in dat jaar het bijenkenniscentrum van Friesland te worden.

Tijdens de imkerijdag kunt u informatie krijgen over het bijvriendelijk inrichten van uw tuin. Er is een groot aanbod van bijvriendelijke planten en er zijn om 11.30 en 14.30 uur twee gratis rondleidingen door de tuin waarin u leert hoe uw tuin met de juiste beplanting aantrekkelijker wordt voor bijen.

De imkers leggen jong en oud graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur en daarmee voor ons voedsel. Tijdens de imkerijdag zijn er vier gratis rondleidingen naar de bijenstal van De Kruidhof voor het hele gezin. Natuurlijk met een echte imkerkap op. Zo is het bijvoorbeeld prachtig om de koningin te ontdekken. En wat het verschil is tussen bijvoorbeeld de moer (koningin), darren (mannetjes) en werksters (vrouwelijke bijen). De rondleidingen naar de bijenstal vinden plaats om 11.00, 13.30, 14.30 en 15.30 uur.

De imker laat u verschillende soorten honing proeven en demonstreert hoe je een bijenkast inricht. Natuur- en milieueducatie Achtkarspelen is aanwezig met leerzame informatie voor kinderen. Daarnaast kunt u heerlijke bijenproducten meenemen en zijn er demonstraties honing slingeren om 10.30 en om 14.00 uur.

Kinderen kunnen een bij knutselen of kaarsen maken van bijenwas. Het is ook mogelijk om van een plantenpotje zelf een bijenhotel te maken. Er is een speciale kinderroute door de Vlindertuin met een app op de mobiele telefoon. Daarnaast is Claus Schminkerij in de middag aanwezig om kinderen te schminken als prachtige vlinders of bloemen.

De Kruidhof is op 8 juli geopend van 10.00 tot 17.00 uur.