Jens en Finn Utzon winnen David Dekenga Memorial Cup

Rinsumageast - RINSUMAGEAST - Karatevereniging Iryoku heeft op zaterdag 8 juli haar leerling David Dekenga herdacht. David overleed op 3 juli 2011 op 15-jarige leeftijd aan een acute astma-aanval tijdens het zomerkamp van de Nederlandse bond. Ieder jaar staat Iryoku een dag stil bij het verlies van 'De Stille Samoerai'. Hiervoor is nu de David Dekenga Memorial Cup geïntroduceerd. Tweelingbroers Jens en Finn Utzon uit Rinsumageest werden de eerste winnaars van het speciale toernooi.

In de Rengershal in Leeuwarden gingen 's ochtends, na een minuut stilte voor David, vijftig jeugdleden van Iryoku met elkaar de strijd aan voor de cup. De talenten kwamen uit op het onderdeel kumite (vrije gevecht) en werden op basis van leeftijd en ervaring onderverdeeld in poules. Elke poule leverde een top-drie op. De cup was voor de deelnemer die qua inzet boven de rest uitstak, waarbij onder meer werd gelet op respect voor de tegenstander en wilskracht.

De winnaar werd aangewezen door een jury met daarin de ouders, broer en zus van David. Zij hadden het niet makkelijk, want alle deelnemers lieten zich van hun beste kant zien. De onafscheidelijke tweeling Jens en Finn Utzon - vrijwel niemand kan ze uit elkaar houden - kreeg de eer om als eerste de grote bokaal omhoog te houden. De 10-jarige broers maakten niet alleen indruk door met hun geringe lengte het op te nemen tegen grotere en zwaardere tegenstanders, ook lieten ze een zeer volwassenen karatehouding zien.

600 euro naar het Longfonds

Tijdens David Dekenga Memorial Cup werd ook geld ingezameld voor het Longfonds onder de noemer 'Wilskracht voor lucht'. In totaal haalden de deelnemers aan het toernooi 600 euro aan sponsoring op; dit bedrag zal in zijn geheel worden geschonken aan het Longfonds.