Pieter Weening Classic blijft ongekend populair

Surhuisterveen - De Pieter Weening Classic (PWC) blijft een enorme aantrekkingskracht uitoefenen. Ruim 2500 fietsers deden zaterdag mee aan de twaalfde editie van de toertocht.

Start en finish van de Pieter Weening Classic waren op het Torenplein in Surhuisterveen. De deelnemers konden net als vorig jaar kiezen uit vijf afstanden: 25, 40, 60, 100 en 150 kilometer. In 2016 werd de langste afstand voor de eerste keer verreden.

De eerste deelnemers aan de langste afstanden waren ruimschoots op tijd in Surhuisterveen aanwezig om van start te kunnen gaan. Na een bewolkt begin klaarde het in de loop van de ochtend steeds meer op, waardoor de fietsers onder schitterende weersomstandigheden hun route konden rijden.

En die routes waren - opnieuw - prachtig, zo was na afloop op het gezellige Torenplein uit de mond van talrijke deelnemers te horen. ,,Het was prima geregeld met een goede bewegwijzering. Een pluim voor de organisatie”, aldus een deelnemer die de honderd kilometer had gefietst. Een andere deelnemer, die de afstand van 25 kilometer had afgelegd, was eveneens te spreken over de tocht. ,,Wy binne oer skitterjende paden kaam. It wie top.”

De organisatie - Stichting Wielercomité Surhuisterveen - blikte tevreden terug op de twaalfde editie van de Pieter Weening Classic. ,,Het was een geweldige editie met enthousiaste deelnemers”, stelt toerritcoördinator Jack Bouw. Het wielercomité is er trots op dat ze vanuit Surhuisterveen zoveel fietsers mogen laten genieten van het mooie landschap die de tochten door ‘it lân fan Pieter’ hen kan bieden. Het comité is ook maar wat blij met alle vrijwilligers die het fietsevenement mogelijk maken. ,,Het is geweldig om te zien wat de vrijwilligers allemaal doen en hoeveel tijd en energie ze in tal van zaken steken”, aldus Bouw. ,,Dat verdient een heel groot compliment.”  

Alle routes van de PWC waren bepijld, ook de afstand over 25 kilometer. Deze service stelden de deelnemers zeer op prijs. ,,De rûtebeskriuwing kin hjoed yn de bûse bliuwe”, lachte een van de fietsers terwijl hij zijn stempelkaart bij de controlepost bij Paviljoen De Leyen onder Rottevalle tevoorschijn haalde. Wel had hij in Eastermar even moeten improviseren. Bij het naderen van het centrum van het dorp zorgde een over de weg gespannen lint voor enig oponthoud. Deze rood-witte barrière was er neergehangen om de voorbereidingen voor het evenement Beachbarren mogelijk te maken.

Het lichte oponthoud en omrijden in Eastermar vond de man trouwens niet erg. Sterker nog, nu was hij door delen van het dorp gereden waar hij nog nooit eerder was geweest. ,,It wie leuk om te sjen”, aldus de fietser. Ook bij Paviljoen De Leijen genoot de man volop van het prachtige uitzicht over het meertje. ,,It is hjir dochs fantastysk”, stelde hij over natuurlijke schoonheden van de Friese Wouden.

Het fraaie coulisselandschap van de Friese Wouden laten zien aan de deelnemers van de Pieter Weening Classic is ook een van de bedoelingen van de organisatie van de fietstocht. De streek kent vele verborgen schatten, weet het Feanster wielercomité. Ook zaterdag waren er weer vele deelnemers die over paden en wegen waren gekomen waar ze nog nooit eerder waren geweest. ,,Meikoarten pakke wy dizze rûte wer efkes”, glunderde een vrouw die de veertig kilometer had afgelegd. 

De Pieter Weening Classic is onderdeel van de Feanster Wielerweek, die afgelopen woensdag van start ging. Vandaag - dinsdag 25 juli - staat het slotstuk op het programma: de 36ste editie van de Profronde Surhuisterveen. Aan het vertrek komen onder anderen Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Dylan Groenewegen, die zondag in Parijs de slotetappe van de Tour de France op zijn naam schreef. Het startschot van de Profronde wordt gelost door de Friese Commissaris van de Koning Arno Brok.

FOTO ATZE H. VAN DER PLOEG