Klanken uit WOI tijdens Kamermuziekfestival Schiermonnikoog

SCHIERMONNIKOOG - Het zestiende Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog vindt van 30 september tot en met 5 oktober plaats. Ruim zestig gezelschappen en musici – onder meer Quatuor Arod, Utopia, Quatuor Varèse en Adèle Charvet – geven op het Waddeneiland klank en kleur aan het thema Eerste Wereldoorlog.

Na een uitverkochte editie van Wonderfeel is initiatiefnemer George Mutsaerts aan de slag gegaan met het zesdaagse Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. Samen met de artistiek leider, cellist Jeroen Reuling, is een boeiende zestiende editie ingevuld.

Thema is de Eerste Wereldoorlog, een periode die niet alleen het politieke aanzien van Europa veranderde, maar ook de muziekkunst. De festivals van 2017 en 2018 staan daarom in het teken van deze grote oorlog.

Deze editie gaat in op de decennia vlak voor 1914 en de eerste oorlogsjaren, om in 2018 de historie verder te volgen. Het is ook een goed moment om honderd jaar Eerste Wereldoorlog te herdenken. Het programma weerspiegelt het contrast van de weelderige fin-de-siècle-cultuur in de salons met de rauwe werkelijkheid van de oorlog. Componisten als Debussy en Ravel krijgen ruim baan.

Lezingen, masterclass en meer

Schrijver Jan Brokken houdt een muzieklezing over Mata Hari, geboren in Leeuwarden en in oktober precies honderd jaar geleden om het leven gebracht. Musicoloog Leo Samama licht in een lezing de festivalprogrammering toe en mezzosopraan Jard van Nes geeft een masterclass. Dagelijks zijn er bovendien muziekdocumentaires, natuurexcursies en sterrenwandelingen.

Nieuw deze editie: het Voorafje op vrijdag, dat in de plaats komt van Ode aan de Wadden. Als opmaat naar het festival is er vrijdag 29 september een culinaire soepmaaltijd met wijn, een toetje en natuurlijk muziek. Tussen de gangen door spelen diverse ensembles, onder meer Trio d’Encore.

Het publiek kan ook deelnemen aan het festivalkoor. Onder leiding van een koordirigent wordt repertoire ingestudeerd dat aan het einde van de week voor publiek wordt uitgevoerd. Aanmelden kan via info@schiermonnikoogfestival.nl o.v.v. de stemsoort.

Meer informatie: www.schiermonnikoogfestival.nl.