‘Kerkproeverij, een open huis’

KOLLUM - In het kader van de Startweek van de Protestantse Gemeente in Kollum kwamen donderdagavond 21 september de bewoners van Talant en Wil naar de grote zaal in Pro Rege, het gebouw naast de Oosterkerk.

Na een welkom en opening door dominee Peersmann, het aansteken van het Licht van Christus door Piet Groen hebben ze met elkaar gezongen. De beamer werd daarbij bediend door Jan de Vries. Daarna was er een korte uitleg over het thema ‘kerkproeverij’. Kun je de kerk proeven? Hoe dan? Je kunt toch geen hapje nemen uit de muren van de kerk? Of een hapje van de paaskaars? Of een hapje uit de Bijbel of de kansel? Nee, dat lukt niet.

Toch kun je de kerk proeven: word je warm welkom geheten als je er binnen komt? Staat de koffie en de thee voor jou klaar? Zijn de mensen vriendelijk tegen je? Vind je de Bijbelverhalen mooi?

Daarna keken en luisterden de bewoners naar het scheppingsverhaal en hoorden ze hoe God ons gemaakt heeft met alles ‘erop en eraan’. Ook onze neus waarmee we kunnen ruiken, onze oren waarmee we kunnen horen, onze ogen, onze handen en onze mond. Daarbij ontdekten we dat we met onze mond geluiden kunnen maken, maar ook met de tong in onze mond verschillende smaken kunt proeven.

Toen zijn de bewoners die smaken ook gaan proeven: Ouderling Agnes van der Ploeg en diaken Sietske Huizenga gingen met diverse smaken rond: zoete, zure, bittere en zoute smaken. Daarna mochten ze met hun handen in een dichte doos voelen en moesten ze raden wat erin verstopt zat. Met hun oren hoorden we vijf verschillende geluiden.

Na een pauze met frisdrank en een lekker hapje werd de avond afgesloten met het maken van een ‘schilderij’ waarop een open deur stond.