Fietsen scholieren De Saad gecontroleerd

Damwâld - De donkere dagen komen er weer aan. Het is dan belangrijk dat je op de fiets goed zichtbaar bent. Op maandag 25 september vond daarom de ‘Friese Fiets APK’ plaats op Christelijke Mavo De Saad in Damwâld. Er werd ook aandacht besteed aan de dode hoek bij vrachtwagens.

De fietsen van zeventig brugklasleerlingen  werden gecontroleerd op zichtbaarheid. Dit is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland. De heer en mevrouw Idskema zijn vrijwilligers die de fietsen controleerden op mogelijke gebreken. Kleine reparaties werden uitgevoerd door rijwielherstellers Tjisse Haisma en Tjisse Riemersma. Zij werden geholpen door stagiaires van Politie team Noord. Als de fiets in orde was, kregen de leerlingen een sticker met ‘Fiets Oké’.

Naast de fietscontrole werd er ook speciaal aandacht geschonken aan de dode hoeken van een vrachtauto. Dit zijn de plekken rondom de vrachtwagen waar je niet te zien bent voor de bestuurder van de vrachtwagen. Oeds Zoer, die al jaren vrijwillig door Nederland reist met zijn vrachtauto, liet de leerlingen het gevaar zien door middel van verschillende filmpjes.

Naast De Saad werken ook het Dockinga College, Piter Jelles Dalton Dokkum en de Chr. School voor Praktijkonderwijs samen op het gebied van verkeerseducatie. Ruim 500 brugklasleerlingen hebben hun fiets laten controleren op zichtbaarheid en de vrachtauto van Chauffeursvereniging Friesland bezocht.

Foto's: Janna Rozema