Kinderen Oudwoude maken zelf kunst Out of the Box

Oudwoude - Tijdens het laatste weekend van september was in Oudwoude de grote finale te bekijken van Art Out of the Box. Als afsluiting van het kunst-box-project was er zaterdag en zondag in de kerk van Oudwoude een expositie van de kunstwerken van basisschoolleerlingen van de Tarissing. Stichting TWA, die ijvert voor het behoud en gebruik van de kerken in Oudwoude en Westergeest had de ruimte ter beschikking gesteld.

Kinderen van alle groepen hadden zich al in juni laten inspireren door de expositie ART out of the box. In de tuin van Artuin aan de Foarwei 32 in Oudwoude waren voorbeelden van OUT OF THE BOX ideeën van de kunstenaars uit Noord-Oost Friesland te zien. Zij noemen zich samen: Artchipel, eilandjes van kunst die bij elkaar horen, maar allemaal individueel werken. De leden ontmoeten elkaar regelmatig. Die werken konden als inspiratie dienen.

Artchipel maakte bij deze expositie een speciale lesbrief voor basisscholen in Oudwoude, Westergeest en Kollum. Iedereen tot en met groep 8 kon meedoen. De hele zomer kon je je laten inspireren door de kunstwerken bij Artuin. Ieder kind kon daarna - individueel of in schoolverband - zelf een verhuisbox of kleinere doos bewerken tot een uniek kunstwerk.

De kinderen van Oudwoude konden nog veel meer bedenken dan de Artchipellers hadden bedacht. Er werden zeventien kunstwerken getoond in de kerk. Bezoekers hadden daar oog voor, maar ook voor het interieur, recent opnieuw in kleur gezet.

Het was voor de kunstenaars moeilijk een prijs uit te delen. Maar er waren drie werken die er echt uitsprongen: die van Sjoerd Jan Fennema, 8 jaar; Tieme van der Ploeg 8 jaar en Wout Reitsema, 4 jaar.

Voor hen- en alle andere talentvolle deelnemers komt er -via de Tarissing- een aandenken naar hen toe.

Foto's: Sake Beerstra