Bloeddruk Jouke Spoelstra hoger dan die van senioren

Harkema - ‘Dus mijn bloeddruk is hoger dan die van iemand die ruim veertig jaar ouder is?’, vroeg wethouder Jouke Spoelstra van Achtkarspelen tijdens de start van beweegprogramma Sociaal Vitaal. ‘Dat is wel een verrassende uitkomst.’ De jonge wethouder liet zijn bloeddruk meten tussen een grote groep senioren in sporthal De Fûgelkamp in Harkema. Ook bij de senioren werd de bloeddruk, been- en armkracht en het uithoudingsvermogen getest in het kader van Sociaal Vitaal.

‘Doel van dit programma is het bevorderen van de vitaliteit van ouderen in de leeftijd van vijfenzestig tot tachtig jaar’, aldus de wethouder. ‘Ook is er aandacht voor eenzaamheid. Dat is een onderschat probleem, met sport mensen uit hun isolement halen is een belangrijk element tijdens Sociaal Vitaal.’

Sporten en voorlichting

Sociaal Vitaal bestaat uit een wekelijks beweegprogramma van 60 minuten. Daarin wordt tijdens de beweeglessen ook aandacht besteed aan het trainen van sociale vaardigheid en weerbaarheid. Na afloop drinken de deelnemers gezamenlijk koffie en krijgen ze gezondheidsvoorlichting. Het programma wordt in de dorpen Harkema, Boelenslaan, Twijzel en Twijzelerheide begeleid door een speciaal opgeleide docent.