Heikie Hoeksma winnaar landelijke tuinverkiezing

Harkema -    De verkiezing -Tuin van het Jaar- gehouden door het groentijdschrift “Buitenleven” is gewonnen door de Harkemaster dichter en tuinkunstenaar Heikie Hoeksma. Eervol tweede is Ria Thijssen(Groesbeek) en op de derde plek is geëindigd Henk Visser (Wijchen). Bij de Buitenleven Bokaal hoort een oorkonde en een geldbedrag van 750 euro.

De jury met ondermeer de bekende groenpubliciste Modeste Herwig bezocht in augustus de drie genomineerde tuinen en kwam onlangs met het volgende oordeel:

"In Harkema zagen we een royale tuin rondom een oud woudhuisje, met diverse borders op kleur, potten, terrasjes en twee gazons. De borders tonen uitgekiende kleurencombinaties en vormcontrasten. Over iedere plant is nagedacht. Je ziet jarenlange ervaring terug met het combineren van planten. Vaste planten zijn aangevuld met eenjarige bloeiers en dahlia’s, waardoor de tuin elk jaar anders is. Ook over de vorm was de jury te spreken. Die is niet direct heel speciaal, maar wel duidelijk met strakke lijnen, indeling in tuinkamers, passend bij het charmante woudhuisje. De tuin is internationaal bekend als voorbeeld van impressionistisch tuinieren."

Heikie Hoeksma vult aan: "Het gaat hierbij om harmonie in de kleuren. De hoogste van de soorten voor een mooie opbouw, om lijnen, afwisseling van horizontalen en verticalen, om de transparantie en om het licht. Het licht is heel belangrijk; ik oriënteer de planten op de beweging van de zon. Zo krijg je een tuin met een impressionistisch karakter."

Heikie’s bijzondere tuinkunst bleef niet onopgemerkt: de tuin wordt al decennialang geroemd in binnen- en buitenlandse vakbladen. (Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Engeland).

Voor meer informatie bekijk www.heikiehoeksma.nl.