Wie komt er alle jaren? Tussen bisschop en boeman

DOKKUM - Van maandag 6 november tot zaterdag 2 december is de pop-up tentoonstelling Wie komt er alle jaren? Tussen bisschop en boeman te zien in het Sinterklaashuis aan de Dijk 4-6 in Dokkum.

Terwijl veel mensen in Nederland zich bezig houden met de toekomst van de Sinterklaasviering weten maar weinigen waar het feest eigenlijk vandaan komt en hoe het zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Op de tentoonstelling ‘Wie komt er alle jaren’ wordt de bezoeker middels een rondleiding of audiotour meegenomen op reis langs de geschiedenis van Sinterklaasvieringen in Nederland. Zij komen langs verrassende verhalen over de Sint als huwelijksmakelaar, maskerades van Zwarte Klazen en verboden op de Sinterklaasviering in Nederland. Onderweg ontdekken zij dat de Sinterklaasviering in Nederland al eeuwen leidt tot hevige maatschappelijke discussies.

Vanzelfsprekend komt ook de geschiedenis van de knecht van Sinterklaas uitgebreid aan bod. Zonder stelling te nemen in de huidige ‘Pietendiscussie’ toont de tentoonstelling de verschillende visies op het debat. Een primeur is dit jaar dat het onderzoek aantoont dat de zwarte knecht van Sinterklaas geen Nederlandse uitvinding is geweest zoals doorgaans wordt aangenomen.

De tentoonstelling was vorig jaar voor het eerst te zien in Maassluis, de stad van de landelijke intocht 2016. Vier jonge historici deden uitgebreid onderzoek naar de geschiedenis van de Sinterklaasviering en bespraken hun bevindingen met academici, hobbyisten en zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet.

De tentoonstelling is geschikt voor bezoekers vanaf ongeveer 10 jaar en is tussen 6 november en 2 december dagelijks geopend van 15:00 tot 20:00 uur, behalve op zondagen. Voor mindervaliden is de tentoonstelling helaas minder geschikt vanwege het ontbreken van een lift in het pand.