100 vrijwilligers actief op Fogelsangh-State tijdens natuurwerkdag

VEENKLOOSTER - Afgelopen zaterdag heeft het Friese landschap tijdens de Natuurwerkdag op 26 locaties een opknapbeurt gekregen. Ruim 850 vrijwilligers zijn aan het werk geweest in de natuur. Dit jaar werd de grootste vrijwilligersactie in het groen voor de zeventiende keer georganiseerd.

Fogelsangh-State doet al jaren mee en is vooral blij met zoveel enthousiaste vrijwilligers die helpen het landgoed en daarmee ook het landschap te behouden. De meeste activiteiten bestaan uit kleinschalig onderhoudswerk: snoeien, zagen, hooien, schoonmaken van poelen en paden, het knotten van wilgen, snoeien van fruitbomen, maken van takkenrillen en verwijderen van riet.

Dit jaar is er actief ingezet op het knotten van de beuken en haagbeuken op het terras. Het terras is van oudsher een onderdeel van de tuinderij van het landgoed speciaal gemaakt als windvanger. Een echte icoon van het landgoed.

Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag levert een belangrijke bijdrage aan het beschermen en behouden van natuur. Samen aan het werk voor leefruimte voor de boomkikker, de ringslang, een nestelplek voor vogels of de karakteristieke knotbomenrij. Zorg voor landschap zoals onderhoud aan (knot)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds meer in vrijwilligershanden. Dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het landschap.

Foto’s Sake Beerstra