Afvalscheiden met het biobakje

DAMWALD - Vrijdag was de start van het scholenproject ‘Slakje en het biobakje’; een project van de DDFK-gemeenten (Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.) en NME centrum De Klyster.

Leerlingen van SBO De Twine ontvingen het eerste exemplaar van een heuse ontdekhoek uit handen van vier DDFK-wethouders, Jelle Boerema, Pieter Braaksma, Jaap Hijma en Gerben Wiersma.

Net als De Twine ontvangen alle scholen een ontdekhoek en een lesprogramma. Het project ‘Slakje en het Biobakje’ moet kinderen ervan bewust maken dat groen afval geen ‘afval’ is, maar ‘grondstof’. Groen afval kan in de biobak. Daarom krijgen de oudste kinderen uit ieder gezin een eigen biobakje mee om thuis te gebruiken. Het bakje is bedoeld om keukenafval te verzamelen, dat vervolgens in de groene container kan worden gedeponeerd.

De huisjesslak speelt een hoofdrol in dit project; de leerlingen gaan de slak samen met de wethouders bestuderen en zodoende tot de ontdekking komen dat dit beestje een grote opruimer is in de natuur.

In de natuur is het afval van de één de grondstof voor de ander en als je zo tegen afval aankijkt, dan is het opeens heel logisch om zelf thuis afval te scheiden. De kinderen mogen bovendien de bestuurders het hemd van het lijf vragen over het hoe en waarom van afvalscheiding.

Tot slot gaan de leerlingen onder leiding van een Klystergids naar buiten voor een herfstwandeling, waarin het accent ligt op de opruimers in de natuur.

Wie ook wil dat groente-, fruit- en keukenafval in de groene container terecht komt kan een Biobakje ophalen bij verschillende kringloopwinkels in de regio. Omrin heeft samen met gemeenten het Biobakje ontwikkeld van gerecycled kunststof uit eigen plastic afval. Het bakje kan vanaf 1 december opgehaald worden bij Kringloopwinkel “De Wissel in Dokkum”, Kringloopwinkel “Raderwerk” in Kollum, Kringloopwinkel “Fryslân 58” in Damwâld en de milieustraat in Ferwert.

Foto Sake Beerstra