Lawaairegeling voor windturbine Kollum blijkt ingewikkelde klus

Kollum - Het gemeentebestuur van Kollummerland mag opnieuw gaan sleutelen aan een nieuwe regeling voor het lawaai van een windturbine aan de Brongersmaweg. Dit bleek woensdag tijdens een hoger beroep bij de Raad van State.

De rechtbank in Groningen ging eerder nog grotendeels akkoord met de regeling die het gemeentebestuur bedacht om het lawaai van de windturbine te verminderen. Maar bij de Raad van State bleek dat de rechtbank er toch naast zat. De Raad maakt binnenkort bekend wat de gemeente moet gaan doen.

Daarbij moet de gemeente gaan kijken naar de belangen van de eigenaar van de windturbine en de belangen van enkele omwonenden. De raadsman van turbine-eigenaar Lucky Mill zegt dat er sprake is van ongelijke behandeling. Lucky Mill moet nu aan strengere normen voldoen dan de eigenaren van een windturbine in de buurt. Dat kost hem duizenden euro’s per jaar, omdat de windturbine minder vaak mag draaien vanwege geluidsoverlast.

Maar de buren van de windturbine van Lucky Mill zeggen blij te zijn met de strengere voorschriften die het gemeentebestuur aan de eigenaar heeft opgelegd. Al vanaf de oprichting van de turbine rond de eeuwwisseling hebben ze zoveel last van het lawaai dat ze hun slaapkamer moesten ontvluchten. Ze hebben hun heil gezocht in een geïsoleerd hok in hun schuur, aldus een van de buren.

Sinds het gemeentebestuur strengere voorschriften invoerde voor de windturbine is hun situatie sterk verbeterd. Maar die strenge voorschriften gaan dus waarschijnlijk weer van tafel. Het lijkt er op dat de gemeente een verkeerde geluidsnormen heeft toegepast. De gemeente is intussen ook tot dat inzicht gekomen en heeft een nieuw besluit genomen met een andere norm. Mogelijk gaat de Raad van State dit nieuwe besluit ook tegen het licht houden.

Lucky Mill heeft intussen al laten weten dat dit nieuwe besluit ook niet goed is. Het zou de werking van de windturbine nog teveel beperken.