Symposium over innovatief onderwijs in Theater Sense

Dokkum - Veel scholen zien er nog bijna net zo uit als vijf jaar geleden, terwijl de wereld om ons heen enorm is veranderd. Carin Doodeman, bestuurder van Arlanta: “Het wordt tijd dat het onderwijs mee verandert. Wij willen daar bij Arlanta serieus werk van maken. We nodigen andere scholen uit om samen met ons op expeditie te gaan op weg naar écht innovatief onderwijs.”

Arlanta organiseert daarom op woensdag 29 november van 15.00 tot 17.30 uur een Onderwijssymposium in Theater Sense te Dokkum. Daarin komen een aantal van de meest innovatieve scholen van Nederland aan het woord. Sjef Drummen vertelt het verhaal van Agora in Roermond. Een bijzondere middelbare school: geen schoolvakken, geen curriculum, geen huiswerk, geen zittenblijven, geen schoolboeken en geen leraar voor de klas. Ook de Wittering, een basisschool uit Rosmalen, heeft geen klassen met meesters en juffen, maar units die worden begeleid door een team van volwassen coaches, onder leiding van een regisseur. Marianne Rongen, een van deze regisseurs, laat zien hoe het werkt. De derde spreker, Marjolein Ploegman, ontwikkelde het concept van De School uit Zandvoort: een school met flexibele school- en vakantietijden en ruime openingstijden. De school is 50 weken per jaar, 5 dagen per week van 8.00 tot 18.00 uur open. Leerkrachten, ouders en leerlingen bepalen samen hoe de school er uit ziet.

Het symposium besluit met een paneldiscussie waarin de sprekers vragen uit de zaal beantwoorden. Ook Roel Rood, neuropsycholoog in Dokkum, heeft zitting in het panel. Hij verdiept zich al tientallen jaren in alle wetenschappelijke feiten rondom het brein. Hoe verhouden oude en nieuwe vormen van onderwijs zich tot de werking van het kinderbrein?

Het symposium is bedoeld voor leerkrachten, docenten, teamleiders, directeuren en bestuurders Primair Onderwijs en Voortgezet Onderwijs in Noord-Oost Friesland. Deelname is gratis. Je kunt je tot 27 november nog opgeven bij Elbrich de Poel: kompas@arlanta.nl. Doe dat dan wel snel, want er is nog maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar.