Eerste overnachting Boer & Breakfast uitgereikt

Buitenpost -   Bezoekers aan Leeuwarden-Fryslân 2018 kunnen kiezen voor een bijzondere overnachting in Noordoost-Fryslân. Samenwerkende partijen komen op initiatief van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) met Boer & Breakfast: verrassende overnachtinglocaties bij de boer. De eerste waardecheque voor Boer & Breakfast is op woensdag 8 november uitgereikt. 

De uitreiking van de prijs vond plaats in het Kennis- en Innovatiehuis Noordoost Fryslân in Buitenpost, waar ook de NFW een kantoor heeft. Sape van der Wal en Pietsy van der Wal-Wijbenga uit Drachten ontvingen er uit handen van NFW-voorzitter Albert van der Ploeg een waardebon voor een volledig verzorgde overnachting voor twee personen tijdens Boer & Breakfast 2018. Zij hebben deze cheque gewonnen door deelname aan een prijsvraag tijdens het evenement Brommels! afgelopen augustus.

Bijzondere slaapplek

Wie aan een evenement van LF2018 deelneemt en een bijzondere slaapplek zoekt, kan terecht bij een van de NFW-leden. De slaapgasten krijgen een exclusief kijkje in het boerenleven. Ze kunnen dieren voeren, een tractorrijbewijs halen, fietsen en wandelen door het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden en in de avond opwarmen bij het kampvuur. Naast een ‘permanente’ bed & breakfast zet de vereniging NFW in op tijdelijke boerencampings, waar mensen tijdens een evenement kunnen overnachten in tentjes. 

De Nije Miensker

Boer & Breakfast is onderdeel van het overkoepelende project ‘De Nije Miensker’. In dit project voor LF2018 komt aan bod hoe de inwoners leven, wonen en werken in het duurzame landschap van de Noardlike Fryske Wâlden. Miensker is een oud Fries woord. Miensker of meenschar was gemeenschappelijk gebruikte grond waar vroeger het vee werd ingeschaard of die gemeenschappelijk werd gehooid. “Wij geven graag nieuwe inhoud aan het woord miensker. Van exclusief agrarisch grondgebied naar publieke ruimte. Een ontwikkeling die wij als uitdaging zien”, aldus NFW-voorzitter Albert van der Ploeg. 

Kloof overbruggen

Onderdelen waaraan mensen kunnen deelnemen zijn naast Boer & Breakfast, WOODlandart, BEAMhutten en indien er voldoende financiële middelen zijn de try-out van de LandschapsSymfonie. Met De Nije Miensker willen de initiatiefnemers de kloof tussen boeren en burgers overbruggen. De Nije Miensker is een initiatief van de NFW waarin wordt samengewerkt met de partners, Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek, Stichting Markant Friesland, Staatsbosbeheer, Partycentrum/Cultureel Centrum ‘De Pleats’, Botanische tuin de Kruidhof en Scherjons Klompenmakerij.