Kinderen De Wynroas bakken hun eigen pepernoten

Wâlterswâld - Sinterklaas is weer in het land en dus zitten we weer massaal aan de pepernoten. Maar hoe wordt deze lekkernij nu eigenlijk gemaakt? De kinderen van groep 1 en 2 van basisschool De Wynroas uit Wâlterswâld konden dat zelf ervaren met een uitstapje naar bakker Heslinga in De Westereen.

Voor het gemak had de bakker het deeg alvast klaargemaakt. Vervolgens moesten de kinderen aan de slag. Van het deeg moesten ze kleine bolletjes draaien. En dat kwam vrij precies: te grote bolletjes worden niet gaar en zijn te klein, dan verbranden ze in de oven. Dus werd er met veel precisie en enthousiasme aan de bolletjes gedraaid. Toen al het deeg op was, konden de schalen met de bolletjes de oven in.

Ondertussen konden de kinderen even genieten van een welverdiend glaasje ranja en natuurlijk de door Heslinga eigengemaakte speculaas en taaitaai. Na 10 minuten waren de pepernoten klaar en werden ze gekeurd door de makers. Er waren zoveel dat alle kinderen ook nog een zakje mee naar huis kregen. Na nog een kleine demonstratie ‘hoe maak ik van marsepein een halve dierentuin’ door de bakker, gingen de groepen met zelfgemaakte pepernoten weer naar De Wynroas.

Foto's: Douwe Boersma