Een Oosters Sinterklaas-sprookje in de Colle

Kollum - De toneelploeg van de Sint Nicolaascommissie NOF is er ook dit jaar weer in geslaagd om een sprookje voor de leerlingen van het openbaar basisonderwijs op de planken te brengen in theater De Colle te Kollum.

Zaterdagavond 25 november was de laatste voorstelling, een voorstelling voor belangstellenden. Het is sinds 1958 uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. De titel van het sprookje luidde: Wie heeft de vrouw van de sultan ontvoerd? 

De gouden draad vormde de vraag wie verantwoordelijk is voor de verdwijning van de vrouw van de Sultan, de heerser Mustafa Ibn Nix. De Sultan zelf ziet in iedereen een mogelijke dader en gedraagt zich als zo danig. Drie woeste zeerovers maken de zaak nog extra ingewikkeld. Professor Angela Esmeralda Bähr met zijn schone dochter Heidi streven ook een bepaald doel na door middel van opgravingen. Wat zullen zij vinden en hoe kunnen zij een bijdrage leveren tot het raadsel dat opgelost moet worden?

Een Oosters sprookje vraagt natuurlijk een aparte aanpak en het mocht dan ook geen wonder heten, dat de decorbouwers al weken bezig zijn om een sfeervolle omgeving op het toneel te toveren. Ook de kledingafdeling en de mensen van de belichting maken, naast de leden van de Sint Nicolaascommissie, overuren om het geheel tot zijn recht te laten komen en dat is hun goed gelukt.

Het sprookje, waarvoor onderwijzend personeel van de openbare basisscholen in Noordoost-Friesland, reeds vanaf augustus aan het repeteren zijn, werd opgevoerd in de Colle te Kollum. De dagvoorstellingen werden bezocht door zo’n 1200 leerlingen.

Foto's: Sake Beerstra