Amnesty International Wâldploech doet mee aan schrijfmarathon

De Westereen - DE WESTEREEN - Na de zeer succesvolle Schrijfmarathon afgelopen jaar, gaat Nederland opnieuw massaal brieven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Ook in Garyp, De Westereen en Hurdegaryp wordt rond 10 december volop geschreven. De deuren van de bibliotheek in De Westereen zijn van 13.30 uur tot 17.30 uur geopend op 8 december. In Garyp is op 9 december van 9 uur tot 16 uur de gelegenheid om bij Theetun ‘De Buorren’, Greatte buorren 32, te schrijven. Ook in Hurdegaryp kan geschreven worden tegen onrecht op 9 december van 11 uur tot 15 uur in It Maskelyn.

Er worden brieven geschreven voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten omdat ze voor hun mening uitkwamen of vermoord werden terwijl de daders vrijuit gaan. Ook sturen de brievenschrijvers de mensen die dit jaar centraal staan groetenkaarten, zodat ze weten dat ze niet vergeten zijn.

Tijdens de Schrijfmarathon van vorig jaar werd in Nederland een recordaantal van 166.000 brieven geschreven. Wereldwijd werden bij 4,7 miljoen brieven, kaarten, handtekeningen, sms’jes en WhatsApp’jes verstuurd. Hoe groter die vuist, hoe groter de druk op autoriteiten om te zorgen voor gerechtigheid.

Brieven schrijven werkt

Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers mensen eerlijker te behandelen. En hoe meer groetenkaarten, hoe groter de steun voor de mensen voor wie er geschreven wordt. Dat is onvoorstelbaar belangrijk. In de afgelopen jaren hebben de brieven die tijdens de Schrijfmarathon werden geschreven veel succes gehad. Hieronder enkele succesverhalen. En dit is nog maar een kleine greep! 

Máxima Acuña (Peru): ‘Ik bedank jullie met mijn hele hart voor alle brieven die jullie me gestuurd hebben. Jullie geven me de moed om door te vechten.’ 

Mensenrechtenverdediger Máxima Acuña was verwikkeld in een rechtszaak, omdat ze weigerde haar grond af te staan aan een mijnbouwbedrijf. In mei 2017 stelde het hooggerechtshof van Peru haar in het gelijk. 

Albert Woodfox (Amerika): ‘De berichtjes vanaf de andere kant van de gevangenismuur vormden een enorme bron van kracht voor mij in mijn voortdurende strijd voor vrijheid.’ 

Begin 2017 mocht Albert Woodfox de gevangenis verlaten. Meer dan 43 jaar zat hij vast.Alleen, in een cel ter grootte van een parkeerplaats, 23 uur per dag. Hij werd veroordeeld vanwege moord, hoewel daar geen enkel bewijs voor was. 

Verandernog meer levens in 2017 

Tijdens de Schrijfmarathon van 2017 krijgen mensenrechtenverdedigers speciale aandacht. Zij hebben de moed op te komen voor vrije meningsuiting, tegen discriminatie of onderdrukking. Ze roepen machthebbers ter verantwoording. Maar doordat ze op de voorgrond treden, zijn ze een gemakkelijke prooi voor de autoriteiten. Wereldwijd worden zij steeds vaker slachtoffer van intimidatie, vervolging en geweld. Zelfs de voorzitter en de directeur van Amnesty Turkije zitten in de gevangenis. Voor hen kan onder andere geschreven worden tijdens de Schrijfmarathon 2017. Ook voor Mahadine uit Tsjaad wordt tijdens de Schrijfmarathon geschreven. Mahadine uit Tsjaad heeft met filmpjes die hij op Facebook plaatste de regering bekritiseerd. Zo maakte hij gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting, een mensenrecht. Hij werd ervoor gevangengezet en gemarteld.