Hoofdpiet brengt al veertig jaar bezoeken aan de Stapstien

Kollumerzwaag - Dinsdagochtend werd Sinterklaas met drie Pieten op CBS de Stapstien in Kollumerzwaag verwelkomd door de directeur. Er was een ereboog gemaakt op het schoolplein en alle kinderen van de school stonden aan weerskanten om Sinterklaas en de drie pieten toe te juichen. 

Er was namelijk wat bijzonders aan de hand. De hoofdpiet kwam al voor de veertigste keer vanuit Spanje naar de Stapstien. Piet heeft aangegeven, dat hij er mee stopt. Hij vond het steeds een lange reis over de woeste zee en het over de daken lopen wil hij graag overlaten aan de jongere pieten. Op de vraag of Piet nu met pensioen gaat, was zijn antwoord: “Nee, helemaal niet, ik ga de cadeautjes allemaal voor de kindertjes inpakken en dan blijf ik in Spanje”.

De kinderen beleefden een prachtige ochtend met al die grappen van de pieten.  De hoofdpiet ging tussen de kinderen zitten, maar niet op de bank, maar met de benen onder de bank door. Ook het doen van kunstjes konden de kinderen beter dan de zwarte pieten. De kinderen deden het goed voor, maar de pieten hadden er zichtbaar moeite mee.

Tussendoor werden de kinderen getrakteerd, maar waar op? Er was iets mis gegaan met pepernoten bakken. De pieten hadden verkeerd meel gebruikt en nu waren het geen pepernoten, maar poffertjes geworden. De Zwarte pieten waren druk aan het bakken bij het keukentje van de school. Het meel lag en zweefde overal in het lokaal rond. Uiteindelijk vonden ze toch nog pepernoten, maar daar zaten weer groene pepernoten tussen.

Tussendoor zongen de kinderen mooie liedjes voor de jarige Sinterklaas. Een aantal kinderen hadden wat te vertellen aan Sinterklaas. Het was ’s ochtends zo’n rommel in het lokaal. Dat hadden de zwarte pieten ’s nachts gedaan. Sinterklaas bromde op de zwarte pieten, want dat was niet de afspraak. Ook maakten de zwarte pieten veel rommel met papier van de cadeautjes. De zwarte pieten riepen steeds maar: “Juffrouw ruimt het wel weer op”.

Toen werd het tijd voor cadeautjes, maar waar waren die? De kinderen hielpen met zoeken, maar uiteindelijk hadden twee zwarte pieten ergens in de school twee grote zakken met pakjes gevonden. Alle kinderen gingen met een mooi cadeau naar hun eigen lokaal terug.

Tekst en foto's: Jantsje Wiersma