Voorbereidingen KNWU NK Veldrijden in volle gang

Surhuisterveen - De voorbereidingen voor het KNWU NK Veldrijden in Surhuisterveen zijn in volle gang. In het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 januari 2018 staan er in het Friese wielermekka niet minder dan elf nationale titels op het spel.

“Het aftellen is begonnen en de laatste puntjes worden op de i gezet,” meldt voorzitter Albert Helfrich van Stichting Wielercomité Surhuisterveen. “Op het moment dat we het groene licht kregen van de KNWU om de kampioenschappen te organiseren, zo’n twee jaar geleden, zijn we gestart met de voorbereidingen. Zo’n kampioenschap organiseren is uniek. Het is een primeur voor Fryslân, want nooit eerder werd op Friese bodem het NK Veldrijden georganiseerd. We wilden ook per se in 2018 organiseren, het jaar dat Leeuwarden/Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa is.”

“Hartverwarmend,” noemt Helfrich de vele vrijwilligers die zich hebben gemeld om te assisteren tijdens het NK. “Zonder hen is het organiseren van een dergelijk evenement ondenkbaar. Wij zijn blij met onze vrijwilligers”.

Het parkoers van het NK is in en rondom het centrum van Surhuisterveen gesitueerd. “Begin dit jaar hebben we het NK parcours getest tijdens de 22e Internationale Centrumcross. Samen met de jury en de veldritcoördinator van de KNWU, Ad van Grootel, hebben we het parkoers kritisch onder de loep genomen en een aantal verbeteringen aangebracht,” vertelt Helfrich. “Hoe zwaar het wordt? Dat is moeilijk te zeggen en hangt ook van de weersomstandigheden af. Tijdens de Centrumcross begin dit jaar was het behoorlijk afzien.”

De crème de la crème van het Nederlandse veldrijden zakt in het tweede weekend van januari af naar Surhuisterveen. De meeste aandacht zal zonder twijfel uitgaan naar de wedstrijden van de elite-mannen en de elite-vrouwen. In tegenstelling tot voorgaande jaren rijden deze twee categorieën niet op dezelfde dag. “De vrouwenwedstrijd is het hoofdnummer op zaterdag en de wedstrijd voor elite-mannen op zondag. Zaterdag is het Ladies Day, dan worden alle wedstrijden voor vrouwen en meisjes verreden.”

Bij de vrouwen wordt een interessante strijd verwacht om de titel. Titelverdedigster is de meervoudige nationale- en wereldkampioene Marianne Vos, die ook acht keer de Centrumcross won. Maar de Brabantse heeft geduchte concurrentie van Sophie de Boer, Maud Kaptheijns, Lucinda Brand en de wereldkampioene van 2016, Thalita de Jong, die na een jaar blessureleed terug is. Ook Olympisch kampioene Anna van der Breggen, in 2016 winnares van de Centrumcross, heeft plannen om te starten. De regionale inbreng komt van Laura Krans uit De Wilp.

Bij de elite-mannen zijn alle ogen gericht op Mathieu van der Poel. Met 19 overwinningen domineerde hij de eerste maanden van het veldritseizoen. De concurrentie komt van Lars van der Haar, Corné van Kessel, beiden wonnen twee keer de Centrumcross, en David van der Poel. Nieuwsgierig wordt ook het optreden van regiofavoriet Gosse van der Meer uit Surhuizum, die dit jaar debuteert bij de elite-mannen.

De Masters 50+ bijten op zaterdag om 10.00 uur het spits af. Aan de start in de categorie Masters 40+ (start 11.00 uur) ook oud-prof Erik Dekker. De Drent heeft de smaak van het veldrijden te pakken en won dit seizoen zowel de Europese als de wereldtitel veldrijden.

Op zondag beginnen de wedstrijden om 11.00 uur.

Het KNWU NK Veldrijden is gratis toegankelijk en ook het parkeren in Surhuisterveen is gratis!

Meer informatie over het KNWU NK Veldrijden 2018 op www.wielrennensurhuisterveen.nl