Renze Hoekstra Open Nederlands Kampioenschap vlas repelen in Ee

Ee - Zaterdag 30 december werd in de oude melkfabriek van Ee het Nederlands kampioenschap vlas repelen gehouden. Vanaf 10.00 uur werden er diverse demonstraties van ambachtelijke beroepen gedemonstreerd. Zo was er een eendenkorfvlechter, een glazenier en er werd gedemonstreerd hoe je met een oliepers lijnzaadolie kunt maken. Ook was het mogelijk om alvast te oefenen met vlas repelen. Bij het repelen van vlas worden de knoppen van de vlasstengels verwijderd. Dit gebeurt met behulp van een repelbank met kam.

Winnaars NK vlas repelen

Renze Hoekstra won het Nederlands Kampioenschap vlas repelen 2017. Hij kreeg van de jury 8,5 punten en won de titel. Tweede werd G. Hoekstra, hij scoorde 8+.  Nummer drie werd  B. Boonstra met 8 punten.

Het Open Nederlands kampioenschap Vlasrepelen werd voor de vijfde keer georganiseerd door het bestuur van het vlasbewerkingsmuseum It Braakhok in Ee en de ondernemersvereniging van het dorp, in samenwerking met familie Wilman.

Aan de titelstrijd werd deelgenomen door acht vlasbewerkers. Zij werden door de juryleden Klaas Oosterbaan en Hein Sterk beoordeeld op het correct en netjes repelen van vlas en het correct binden van een schoof gerepeld vlas met een zogenaamde dubbele band.

Foto's: Sake Beerstra