Verhalenavond over wonderdokters en duivelbanners tijdens Openingsweekend LF2018 bij De Kruidhof

Buitenpost - BUITENPOST - Op vrijdagavond 26 januari 2018 van 19.00-22.00 uur (tijdens het Openingsweekend van LF2018) openen bijna alle musea in Fryslân op initiatief van en in samenwerking met Tryater gratis hun deuren om 2018 bijzondere verhalen van musea en inwoners uit Fryslân te delen met het publiek.

Hortus van Fryslân De Kruidhof houdt op 26 januari een avond vol verhalen over wonderdokters en duivelbanners bij knapperende haardvuurtjes en met warme kruidige drankjes. Daarnaast is er een expositie over wonderdokters en kunnen bezoekers een bijzonder oud apothekersherbarium van Karst Meijer van Herbarium Frisicum bekijken.

De Kruidhof beschikt over de grootste botanische collectie (geneeskrachtige) kruiden van West Europa en kent een belangrijke historie rondom kruiden vanaf de jaren 30 tot nu. Kruiden zijn van alle tijden en juist in de Friese Wouden waren in de 17e tot de 20e eeuw ontzetten veel wonderdokters, ook wel duivelbanners of kwakzalvers actief waardoor ontzettend veel volksverhalen zijn ontstaan. Een aantal van deze verhalen delen we graag met het publiek op 26 januari 2018. Natuurlijk doen we dat bij knapperende vuurtjes en in sprookjesachtig aangelichte tuinen.

Verhalen voor jong en oud Vanaf 19.00 uur kunnen bezoekers met een gids langs verhalenvertellers die verspreid door de tuinen en in gepaste kledij hun verhalen roepen, fluisteren of zelfs zingen. Daarnaast is er een route die bezoekers op eigen gelegenheid kunnen lopen en waar er voldoende gelegenheid is onderweg op te warmen bij een vuurtje. De avond is geschikt voor het hele gezin.  De Kruidhof zorgt voor papieren zakken met een lampje en aangelichte tuinen, maar een eigen zaklamp meenemen is raadzaam.

Binnen is een kleine expositie met doktersinstrumenten van Wonderdokters en duivelbanners, eigendom van het Streekmuseum in Burgum. Daarnaast exposeert Herbarium Frisicum een eeuwenoud apothekersherbarium. Ook het IJstijdenmuseum op het terrein opent op deze avond gratis haar deuren.

Bijen in de hoofdrol in 2018 2018 staat bij De Kruidhof in het teken van de bijen met het programma Silence of the Bees. Tijdens de verhalenavond vertelt Grietje haar verhaal over bijen dat zo’n indruk zal maken dat je wel mee moet nemen voor de toekomst. Alle informatie over het bijenprogramma waarbij kunst, cultuur en natuur op bijzondere wijze met elkaar worden verbonden is te vinden op de website van De Kruidhof en opwww.friesland.nl.

Het Tuincafé is deze avond geopend. Voorafgaand aan de verhalenavond, vanaf 18.00 uur, is het mogelijk aan te schuiven voor een heerlijke stoof met grootmoeders aardappelgratin. De kosten hiervan bedragen € 12,50 en € 7,50 voor kinderen tot 12 jaar. Reserveren is noodzakelijk en kan via info@hettuincafé.nl