Automobilist na aanrijding: heb fietser en voetganger nooit gezien

LEEUWARDEN/GERKESKLOOSTER - Een 39-jarige inwoner van Gerkesklooster reed op 12 december 2016 op de Trekweg bij Buitenpost een fietser en een voetganger aan. De man hoorde dinsdag bij de Leeuwarder rechtbank een werkstraf van 60 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar tegen zich eisen.

Officier van justitie Henk Mous verweet de verdachte dat hij zeer onoplettend heeft gereden. De man heeft eerst de fietser van achteren aangereden en vervolgens tientallen meters verderop, met de fietser nog op de motorkap, de voetganger aangereden. De voetganger, een toen 35-jarige Pool, brak zijn been.

De fietser, een 38-jarige inwoner van Gerkesklooster, was er slechter aan toe. Hij had onder meer gebroken rugwervels, een ingeklapte long en schedelletsel opgelopen. In het UMCG in Groningen is hij een aantal dagen in slaap gehouden. Na een verblijf van twee weken in het ziekenhuis moest hij revalideren.

De verdachte zei dat hij de fietser nooit heeft gezien. Hij erkende dat hij vlak voor de aanrijding op zijn telefoon heeft gekeken omdat hij een Facebook-melding kreeg. Hij zou de mobiel echter ruimschoots voor de aanrijding aan de kant hebben gelegd. Hij kon zelf niet verklaren waarom hij de fietser niet heeft waargenomen.

Dat de man na de botsing met de fietser nog een stuk is doorgereden, waardoor hij de voetganger ook nog aanreed, was voor een van de rechters een raadsel. De verdachte zei dat hij niet in staat was om adequaat te reageren en dat hij de auto in een soort schrikreactie heeft laten doorrollen.

De Leeuwarder rechtbank doet op 23 januari uitspraak.