Bijzondere verhalen bij De Spitkeet tijdens 2018verhalen

Harkema - _ In het laatste weekend van januari wordt in Leeuwarden Kulturele Haadstêd 2018 met een groot feest geopend. In verband met dit evenement heeft de organisatie de musea in Fryslân gevraagd om op vrijdagavond 26 januari open te zijn en dan aan de gasten verhalen te vertellen. De Spitkeet doet graag aan dit feest mee.

Het museum is daarom op 26 januari open van 19.00 tot 22.00 uur en dan zullen een aantal gidsen in zes verschillende huisjes hun verhaal vertellen. Vaak zijn dit verhalen die men bij een normale rondleiding door het museum niet te horen krijgt. Iedere gids heeft zijn eigen verhaal dus dit belooft een interessante avond te worden. Het zijn korte verhalen en de luisteraar kan meerdere verhalen horen op deze avond. Geheel gepast gaan bezoekers met hun gidsen terug in de tijd en worden de groepjes met stormlampen op weg gebracht. Het park is deze avond feestelijk verlicht en de toegang is gratis. De verhalen die verteld worden zijn:
  • over socialistisch voorman Jelle Dam die opkwam voor de arme bewoners op de heide
  • over Froukje Koldijk-Postma die onder erbarmelijke omstandigheden in armenhuis De Malmoune heeft gewoond
  • over het oudste voorwerp in het museum
  • over het nummeren van de collectie van het museum en een oud stoofje
  • over het ontstaan van de dorpen en hun namen
  • een persoonlijk verhaal van één van de vrijwilligers over zijn betrokkenheid bij het museum
Tussen de verhalen door kunnen bezoekers onder het genot van een bakje thee of koffie genieten van de muziek van troubadour Ate de Boer.