Dorpshuis De Schans Munnekezijl heropend

Munnekezijl - Onder grote belangstelling werd zaterdag het compleet gerenoveerde en verduurzaamde dorpshuis De Schans in Munnekezijl door wethouder Paul Maasbommel van de gemeente Kollumerland c.a.heropend.

Namens het stichtingsbestuur heette Jan Cees van Rijckevorsel een ieder welkom. Uitvoerig vertelde hij hoe sinds november 2016 door een ploeg vrijwilligers uit het dorp onder leiding van Peter den Heijer, eerst het complete dak is vernieuwd en volgens de huidige normen is geïsoleerd.

In het voorjaar van 2017 heeft de vrijwilligersploeg alle buitengevel-elementen door goed geïsoleerde sandwichpanelen vervangen. Daarnaast zijn alle houten kozijnen en deuren door kunststof kozijnen en deuren, voorzien van isolatieglas, vervangen. Ook inwendig is het gebouw geheel up to date gebracht met nieuwe gietvloeren en als laatste ook weer geheel geschilderd.

Terwijl in eerste instantie de renovatie financieel een onmogelijke taak leek is het door de inzet van de voorzitter van het stichtingsbestuur gelukt om de benodigde fondsen te organiseren. Daarna is vooral door de geweldige inzet van de vrijwilligers, die totaal meer als 5300 uren vrije tijd in de renovatie staken, het project tot een goed einde gebracht.

Daarmee heeft Munnekezijl weer een dorpshuis wat voor jaren mee kan en waar, door dat het nu veel beter geïsoleerd en ook verduurzaamd is, op de tot nu toe hoge energiekosten en de onderhoudskosten bespaard kan worden.

Na de officiële heropening was er gelegenheid de verbeteringen te bekijken en daarna koffie te drinken en werd de dag besloten met een feestavond met muziek voor het gehele dorp.