Iepen Doar(p): vanaf 12 februari iedere werkdag een portret uit Feanwâldsterwâl

Feanwâldsterwâl - Het ultieme dorpsportret, hoe maak je dat? Het antwoord op die vraag komt het komende half jaar uit Feanwâldsterwâl. Iepen Doar(p), Fries voor Open Deur/(Dorp), gaat van 12 februari tot en met 8 augustus 2018 iedere werkdag 1 audiovisueel portret van een bewoner, met een gemiddelde lengte van 2 à 3 minuten, publiceren. Dat gebeurt op de website iependoarp.eu en bij Omrop Fryslân zowel op de radio als op televisie.

Feanwâldsterwâl mag zich het jongste dorp van Nederland noemen vanwege de in 2011 verkregen dorpsstatus. Het telt 128 huishoudens die het afgelopen jaar stuk voor stuk audiovisueel zijn geportretteerd. De deuren gingen open voor Sippy Tigchelaar, Sjoerd Litjens en Hester Heite. Zij interviewden 128 bewoners over het leven in het dorp, het leven zelf en de dagelijkse bezigheden. Fotografen Tryntsje Nauta en Marieke Kijk in de Vegte portretteerden de bewoners.

Het resultaat is een portret van een dorp dat op persoonlijke en diverse wijze vertelt waarom en hoe mensen wonen waar ze wonen. Iepen Doar(p) legde zodoende de hedendaagse geschiedenis van het kleine dorp vast voor toekomstige generaties. Iepen Doar(p) is opgenomen in het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân, Culturele Hoofdstad 2018.