Nieuwe roeden voor molen Windlust in Burum

BURUM - Woensdag zijn de nieuwe roeden voor molen Windlust in Burum geïnstalleerd. Bijna een jaar geleden waarschuwde de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) dat er mogelijk gebreken waren bij molens met deelbare roeden. In totaal betrof dat 47 van de ongeveer 1200 molens in Nederland. Uit voorzorg werden deze molens stil gezet, in afwachting van verder onderzoek door de RCE. Eén van die 47 molens was Windlust.

Een drama voor Windlust, en voor de molenaars, want na de brand in april 2012 konden de molenaars de geliefde dorpsmolen pas na de heropening in september 2014 weer laten draaien. En nu weer stilstand...

Na uitvoerig onderzoek kwam de RCE tot twee opties: vervangen van de deelbare roeden door roeden uit één stuk, of een verstevigingsconstructie aanbrengen. In overleg met de molenaars heeft Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland, eigenaar van molen Windlust, besloten over te gaan tot vervanging.

Woensdag 7 februari, om half 8 ’s ochtends kwam de kraan, en begon het opstellen naast de molen. Tussen 8 en 8.30 uur arriveerde de vrachtwagen met de roeden. Vanwege de smalle toegang tot het molenterrein moesten de roeden op de Herestraat worden gelost en naar de molen worden gebracht.

De Molenmakers uit Tzummarum zullen vervolgens de roeden door de askop steken en beginnen met afstellen en opbouwen.

Foto’s Sake Beerstra