GemeenteBelangen Dantumadiel wil nieuw energieneutraal overdekt zwembad in Dantumadiel

De Westereen - GemeenteBelangen Dantumadiel houdt op woensdag 21 februari vanaf 14.10 uur een korte bijeenkomst in de Sikkemahal in De Westereen over hun ideeën omtrent een nieuw te bouwen energieneutraal overdekt zwembad in Dantumadiel.

Voor GemeenteBelangen Dantumadiel is het plan voor de bouw van een nieuw overdekt zwembad één van de hoogtepunten in het het partijprogramma. De lokale politieke partij van Dantumadiel heeft een concreet plan klaarliggen voor een nieuw duurzaam doelgroepenbad. De basis van het plan is een 100% energieneutraal overdekt zwembad van en voor de “mienskip”. Omdat er weinig personeelskosten zijn en geen energiekosten, kan het overdekte zwembad kostendekkend worden geëxploiteerd. Door een goede koppeling met bestaande voorzieningen zoals bijvoorbeeld de huidige Sikkemahal, kan zelfs op exploitatiekosten worden bespaard. Bestuursruimtes, kleedkamers en horeca kunnen worden gedeeld, wat het beheer van beide voorzieningen aantrekkelijk maakt. Om het nieuwe overdekte zwembad 100% energieneutraal te maken wordt het overdekte zwembad maximaal geïsoleerd. Het zwembad krijgt een warmtepomp en membraamfiltratie om de zwemwatervervuiling sterk te verminderen en daardoor het water- en energieverbruik te minimaliseren. De gemeente betaalt alleen voor de rente en aflossingskosten.
Doelgroepenzwembad
Het nieuwe zwembad moet een overdekt doelgroepenzwembad worden met een beweegbare bodem en een watertemperatuur van 34 graden Celsius. Dat betekent dat het bad geschikt is voor zwemlessen, zwemmen voor zwangere dames, baby zwemmen, peuter en kleuter zwemmen, baantjes zwemmen, aquajogging, aquarobics, patiëntengroepen en Meer Bewegen Voor Ouderen.
Voor een wedstrijdzwembad is een lagere watertemperatuur en een apart bassin nodig. Door te kiezen voor een doelgroepenbad zonder wedstrijdbassin kunnen de kosten binnen de perken worden gehouden.
Draagvlak
GemeenteBelangen Dantumadiel twijfelt er niet aan of er draagvlak bij de Dantumadielse inwoners is voor het plan. Bij het faillissement van De Frosk in 2016 dreigde een heuse volksopstand in Dantumadiel. Politiek draagvlak wordt veel spannender. Onlangs hebben verschillende partijen al aangegeven niet mee te willen werken. Gemeentebelangen Dantumadiel rekent erop dat de partijen toch willen meewerken zodra ze zich in het zwembadplan van Gemeentebelangen Dantumadiel hebben verdiept.