Stynsgeaster slaat buurvrouw met bezem een gebroken arm

AUGUSTINUSGA - Een 46-jarige inwoner van Augustinusga moet van de politierechter in Leeuwarden een werkstraf van 80 uur uitvoeren omdat hij op 14 augustus vorig jaar zijn buurvrouw heeft mishandeld. De man sloeg de buurvrouw met een bezem, de vrouw liep een gebroken arm op.

Het voorval was het uitvloeisel van een jarenlang conflict tussen de Stynsgeaster en de buren. De onenigheid was begonnen nadat via de rechter uitgevochten moest worden wat de juiste plek was van de schutting tussen de woningen. Sindsdien zouden de verhoudingen ernstig verstoord zijn geraakt. Volgens advocaat Bert de Boer was vooral zijn cliënt doelwit van pesterijen van de buren.

Zo zouden de buren meermaals de buitenspiegel van de auto van de Stynsgeaster naar binnen hebben geklapt. Dat zou op de bewuste dag ook zijn gebeurd. De Stynsgeaster besloot een volgende poging om de spiegel in te klappen af te wachten: hij ging met de bezem in de hand tussen de auto en de schutting zitten. Toen hij een hand over de schutting zag komen, deelde hij met de bezem, zoals hij zelf noemde, 'een corrigerende tik' uit.

Hij sloeg de buurvrouw op de arm, het gevolg was een gebroken ellepijp. Ook de buurman kreeg een tik op de hand, hij brak een vinger. De buren dienden forse schadevergoedingen in: de buurvrouw claimde in totaal ruim 6300 euro. De buurman wilde meer dan 900 euro vergoed hebben. De rechter wees het overgrote deel van de vorderingen af. Om die schade op de verdachte te verhalen zullen de buren zich tot de civiele rechter moeten wenden. De buurman kreeg 279 euro toegewezen, voor gemaakte kosten. De Stynsgeaster kreeg een werkstraf van 80 uur.