Getuigen herkennen drankrijder: werkstraf en rijverbod

LEEUWARDEN/HARKEMA - Een 44-jarige inwoner van Harkema werd woensdag wegens dronken rijden veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur en een rijontzegging van een jaar. De man zei dat hij zelf niet had gereden.

Op 5 februari vorig jaar was een automobilist In Harkema met een Mitsubishi Colt de bosjes in gereden, nadat de auto eerst een aantal containers had geramd. Omstanders probeerden de sleutels uit het contact te halen, maar dat mislukte. De bestuurder reed door. De getuigen zagen bij welke woning hij naar binnen ging en belden de politie.

Drie getuigen hadden de Harkemaster herkend als degene die achter het stuur van de Mitsubishi had gezeten. Toch bleef de man hardnekkig ontkennen. Over wie er dan wel had gereden, wilde hij niks zeggen. Hij werkte wel mee aan het alcoholonderzoek, hij had meer bijna vijf keer teveel gedronken.

Hij zei destijds dat hij 24 halve liters bier had gedronken. Hij is vaker veroordeeld voor rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijs. Omdat hij binnen vijf jaar twee keer is veroordeeld voor dronken rijden, wordt zijn rijbewijs van rechtswege automatisch ongeldig verklaard. De Harkemaster wist het verlies van zijn rijbewijs uit te stellen door in hoger beroep te gaan van de uitspraak van de politierechter.