Plannen voor collectief zonnedak in Westergeest

Westergeest - Momenteel wordt in Westergeest druk gewerkt aan de voorbereidingen voor het eerste collectieve zonnedak in Kollumerland. Enerzjy Koöperaasje Westergeast (EKW) is in samenwerking met Noardlike Fryske Wâlden en de Energiewerkplaats Fryslân bezig met het opzetten van dit zonnecollectoren-project. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provinsje Fryslân.

Rondom in Fryslân zijn dit soort projecten al uitgevoerd of in volle gang. Dit wordt dan het eerste collectieve zonnedak in de gemeente Kollumerland.

Het wordt een collectief project dat valt onder de postcoderoos-regeling. Dat betekent dat iedereen binnen dezelfde postcode 9295 (Westergeest) maar ook de postcodegebieden(dorpen) geografisch grenzend aan Westergeest hier aan mee kunnen doen.

Dit project is ideaal voor degenen die geen geschikt dak hebben, of die zonnepanelen niet mooi vinden op hun dak, voor degenen die de investering of het risico te hoog vinden voor zonnepanelen op het eigen dak, voor mensen met een huurwoning enz. Maar ook kan het nog steeds interessant zijn voor degenen die zelf al zonnepanelen hebben. Ook bedrijven die goed en groen willen investeren en daarmee beter scoren op het gebied van MVO kunnen hier aan meedoen. Er kan vanaf één zonnepaneel en dus een laag bedrag al mee worden gedaan.

EKW heeft het oog laten vallen op Activiteitenboerderij Hammerslag in Westergeest om daar met ca. 200 panelen het eerste project uit te voeren. Onlangs is met de eigenaren, de familie Hania de intentieovereenkomst getekend.

Op woensdag 21 maart wordt om 19.30 uur een informatieavond gehouden voor de inwoners van Westergeest, Triemen en Oudwoude. Dit zal plaatsvinden bij de Activiteitenboerderij Hammerslag aan de Weardebuorsterwei 2 in Westergeest.

 Kijk voor meer informatie op www.kooperaasje.nl/westergeast. Maar volg EKW ook op Facebook voor het laatste nieuws.

Foto's: Jantsje Wiersma