Hoeve Hoogland viert het nieuwe seizoen

Drogeham/Gerkesklooster - De aardbeienplantjes komen weer voorzichtig op in de bakken van oude pallets en zelfgebakken scones met muisjes staan klaar ter ere van maar liefst 14 pasgeboren geitjes. In de kas achtervolgt een stel jonge kinderen elkaar lachend tussen de spinazieplantjes en uien. Hun ouders staan met een stukje vers brood en een kopje koffie rustig te praten. Het toneel voor de opening van het nieuwe seizoen van Hoeve Hoogland afgelopen zaterdag.

“Eigenlijk hadden we dit op 14 maart moeten doen. Dat is vanuit de christelijke traditie de biddag voor gewas en arbeid. Maar ook vanuit een niet-christelijk oogpunt is het een feit dat je veel kunt beïnvloeden, maar niet alles. Wij zullen in ieder geval alles op alles zetten om er weer een goed jaar van te maken!” aldus Erik Boven, samen met zijn vrouw Annegreet de grondlegger van Hoeve Hoogland, een voedselcommunity, erkend leerbedrijf en dagbesteding in Drogeham en Gerkesklooster.

Niet altijd alles zelf onder controle hebben leidt soms ook tot mooie dingen, weten ze. In 2016 zijn ze begonnen met een lapje grond en 1 geit en inmiddels zijn er meer dan 20 geiten, 11 koeien en een grote moestuin. Hiermee worden zo’n 50 gezinnen in de regio voorzien van eerlijke groenten, fruit, vlees en zuivel. Daarnaast worden andere biologische basisproducten ingekocht en zijn er contacten met andere kleinschalige initiatieven, zodat ook honing, granen en meel, brood, en in de toekomst misschien zelfs wijn aangeboden kunnen worden. Dat hadden ze niet durven dromen toen ze begonnen.

Voor de meeste communityleden geldt dat ze eerlijk eten belangrijk vinden. “Als je de etiketten op verpakkingen goed leest, zie je heel veel toevoegingen die niet nodig zijn of waar mensen soms zelfs allergisch voor kunnen zijn,” legt één van hen uit. “Hier weet je wat je krijgt, zelfs de ingrediënten voor het brood wordt door henzelf aangeleverd. En de kant-en-klare producten zijn ook allemaal zelfgemaakt en vers.”

De leden zijn en blijven enthousiast. “We lazen twee jaar geleden een interview met Erik en Annegreet in de Leeuwarder Courant en hebben ze meteen gebeld. We zijn er al vanaf het begin bij dus! We zijn heel blij met de nieuwe basisproducten en het feit dat ze het nu ook thuis afleveren is helemaal handig,” vertelt een lid-van-het-eerste-uur.

De thuisbezorging wordt gedaan door één van de autistische jongeren van de dagbesteding. Elke vrijdag rijdt hij met de bezorgbus (op biogas!) langs en levert de producten tot in de keuken. Dit is hoe Hoeve Hoogland werkt. De leden lenen een door henzelf te bepalen bedrag en krijgen dit weer terug in de vorm van alles wat Hoeve Hoogland zelf voortbrengt of dus inmiddels via derden inkoopt. De dieren, kas en moestuin worden onderhouden door de jongeren die vanuit het praktijkonderwijs klaargestoomd worden voor de arbeidsmarkt en de deelnemers van de dagbesteding.

Hoeve Hoogland is een erkend leerbedrijf. Voor Erik is het praktijkonderwijs wel één van de mooie dingen van zijn ‘keuterboerderijtje’. “Deze jongeren willen graag investeren in hun toekomst, maar ze konden daar niet altijd het bewijs van laten zien. Bij ons halen ze praktijkdiploma’s waarmee ze écht weer verder kunnen.”

De openingsmiddag was voor beiden geslaagd. “Het was leuk om te zien hoe oude en nieuwe leden met elkaar in gesprek gingen,” aldus Erik. “Sowieso is het altijd goed om ze in levenden lijve te ontmoeten,” vult Annegreet aan. “Hun belangstelling en soms best kritische vragen zijn altijd welkom. Dat is wat community inhoudt.”

Meer weten over Hoeve Hoogland of lid worden? Kijk eens op www.hoevehoogland.nl