Journalist Anne de Jong stopt na ruim 43 jaar

Buitenpost - Journalist en redacteur Anne de Jong heeft afscheid genomen van het Nieuwsblad Noordoost-Friesland, de Kollumer Courant en de Nieuwe Dockumer Courant.

Op 5 december 1974 begon De Jong zijn loopbaan bij uitgeverij Banda BV in Kollum. Hij was aangenomen als corrector maar wist nog geen half jaar na zijn aantreden een plekje te bemachtigen op de redactie van de krant. Vanaf 1988 was hij werkzaam als hoofdredacteur en verantwoordelijk voor alle Banda-titels. Dat was in de eerste plaats het Nieuwsblad van Noord-Oost Friesland, later ook de Zwaagwesteinder, de Huis aan Huis en het Westerkwartier.

De Jong: ,,We beleefden fantastische jaren bij Banda met mooie kranten, geweldige feesten en een (h)echte familiesfeer. Een geweldige tijd met veel fijne collega’s waar je altijd op kon rekenen. Achteraf gezien mijn mooiste werkzame periode waar ik met heel veel plezier en dankbaarheid op terugkijk.” Alles veranderde toen in 2010 de titels van uitgeverij Banda werden overgenomen door NDC. Het kantoor aan de Voorstraat in Kollum ging dicht en de overname betekende gedwongen ontslagen. De Jong verhuisde met zijn redactie naar Dokkum. Dit betekende ook dat vanaf toen het Nieuwsblad van Noord-Oost Friesland en de Nieuwe Dockumer Courant samen werden gevoegd tot wat nu Nieuwsblad Noordoost-Friesland heet. In 2014 zijn - na een reorganisatie- de meeste deuren van de bijkantoren van NDC gesloten, ook die in Dokkum. Sinds die tijd zetelt de redactie in Leeuwarden.

Na ruim vier decennia breekt een nieuw tijdperk aan. Hij heeft nu eindelijk tijd zijn woning op te knappen en te verbouwen. ,,Voor de rest ga ik samen met mijn vrouw Jelly er op de fiets en met de camper op uit en natuurlijk, mijn grote hobby, maaltijden bereiden voor (oudere) mensen die daartoe niet zelf in de gelegenheid zijn en jongere mensen die er de tijd niet voor hebben.”