‘Frysk damjen’ op de Koningin Julianaschool

kollum - De kinderen uit de groepen 4/5 en 5/6 van de Koningin Julianaschool in Kollum hebben donderdag kennisgemaakt met ‘Frysk damjen’.

Voorzitter van de Fryske dambond, Liuwe Westra, heeft de kinderen de historie en spelregels bijgebracht van het Friese damspel. Het lijkt op het gewone damspel, maar is net even anders. Honderd jaar geleden zagen mensen uit Holland dat de Friezen het anders deden dan zij. Bij het gewone dammen mocht je alleen scheef slaan (in het Fries ‘oer hoeks’). De Friezen sloegen schuin, overdwars en rechtuit. Zo ontstond de naam ‘Fries dammen.’

De manier hoe dammen aangeleerd wordt, heeft veel raakvlakken met de manier hoe kinderen op school leren. Dammen is goed voor de algemene ontwikkeling van het denkvermogen van het kind. Door te dammen leert een kind zich beter te concentreren, leert logisch na te denken en keuzes te maken en leert met emoties om te gaan.

Het Fries dammen maakt onderdeel uit van het project ‘Fryske sport yn dyn Klasse’. Met dit project kunnen de kinderen kennis maken met Friese sporten. De groep 7 en 8 hebben een clinic fierljeppen gedaan en groep 3 is te ‘reedriden’ geweest.