CBS De Stapstien adopteert graf David Kloosterman

Kollumerzwaag - Vorige week heeft groep 6/7 het graf van David Kloosterman bezocht. De zuster van David, Tine Reitsma-Kloosterman, was ook aanwezig bij de plechtigheid. Zij vertelde over de vreselijke begindagen van de Tweede Wereldoorlog. David Kloosterman is de enige militair uit Kollumerland, die sneuvelde bij de gevechten in de meidagen van 1940. Op 10 januari 1940 is hij nog getrouwd met Tine Korporaal uit Kollumerzwaag. Op 10 mei 1940 gestorven in een bunker bij Dubbeldam (Dordrecht), toen een handgranaat door de Duitsers naar binnen werd gegooid. David Kloosterman was toen nog maar 23 jaar. Hij is op 27 mei 1940 door zijn familie opgehaald en daarna begraven bij de Nederlands Hervormde Kerk van Kollumerzwaag.

Op het graf staat een monument met de tekst: “Hij is daar waar geen oorlog meer is”. Naast dit monument leeft zijn naam voort in de David Kloostermanstrjitte in Kollumerzwaag.

CBS De Stapstien is bezig met het adopteren van het graf van David Kloosterman. Er is een verzoek gestuurd naar de Oorlogsgravenstichting. Bij het toekennen van dit verzoek verplicht de Stapstien zich om jaarlijks aandacht te besteden aan dit verhaal. Voor scholen is het adopteren van een oorlogsgraf een mooie manier om het verhaal van de Tweede Wereldoorlog te betrekken bij de belevingswereld van de kinderen. Het algemene verhaal wordt gekoppeld aan een persoon uit de eigen omgeving. Het verleden en de persoon krijgen een gezicht.