Zeearend geboren in

EARNEWâLD - Opnieuw is een jonge zeearend geboren in de Alde Feanen, een natuurgebied van It Fryske Gea. Weidevogelcoördinator Sip Veenstra is enorm blij, want de zeearenden in de Alde Feanen hebben sowieso één jong. Al een tijd hield hij samen met een groep vrijwilligers de zeearenden in de gaten. Deze week kreeg hij het verlossende bericht. De zeearenden in zijn natuurgebied hebben gezinsuitbreiding. Het blijft nog even spannend hoeveel jongen er in het nest zitten. It Fryske Gea gunt deze roofvogels namelijk alle rust en daarom kijken zij alleen van grote afstand naar het nest. Hopelijk zien Sip of de vrijwilligers binnenkort door de telescoop of er één of twee jonkies opgroeien.

De zeearenden houden het sowieso spannend. In eerste instantie werd er een webcam geplaatst bij het nest, maar toen besloot de natuur anders. De zeearend nam zijn intrek in een oud haviksnest en de havik koos vervolgens voor het oude zeearendennest. De woningruil blijkt tot nu toe succesvol. Na een periode van machtsvertoon en ruzies tussen beide soorten roofvogels, keerde de rust uiteindelijk terug. Via www.itfryskegea.nl/havik is te zien hoe de havik rustig broedt in zijn enorme nest. Het wel en wee in het zeearendnest blijft helaas grotendeels verborgen door het bladerendak van de bomen.

It Fryske Gea viert de geboorte van de jonge zeearend. Tot en met 13 mei staat daarom beschuit met muisjes klaar in bezoekerscentrum Nationaal Park de Alde Feanen aan de Koaidyk te Earnewâld.

Kinderen kunnen daar tot en met 27 mei ook een speciaal zeearend-geboortekaartje inleveren en een naam bedenken voor de jonge zeearend(en).

Het geboortekaartje is te downloaden via de website www.itfryskegea.nl