Textielmarkt ‘Wol in de hoofdrol’

Kollumerpomp - Burgemeester Bearn Bilker van De gemeente Kollumerland c.a. gaf zaterdag onder grote belangstelling het officiële startsein van de tweedaagse en veelzijdige textielmarkt op de Natuurcamping It Dreamlân aan de Groeneweg in Kollumerpomp.

De opening werd luister bijgezet door leden van de Kunstbende. De markt biedt een keur aan leveranciers en ambachtelijke textielbewerkers op het gebied van onder meer spinnen, weven, breien, wolverven, vilten. De markt is vandaag nog tot 17.00 uur.

Voor de openingshandeling kreeg de burgemeester vuile wol van een pasgeschoren Fries melkschaap aangereikt, waarvan een lont werd getrokken. Geduldig en ook een beetje onzeker weefde hij hiermee enkele inslagen op een manshoog weefraam. Om zijn hals hing een nieuwe ambtsketen, speciaal voor de gelegenheid voor hem gemaakt. Een ronde 'plak' van gevilte wol (uiteraard van Fries melkschaap) , voorzien van borduursel en als ketting een handgeweven band. ,,Deze nieuwe ambtsketen draagt veel lichter", grapte de burgervader. Hij sprak over het belang van ambachtelijke en textiele hobbies, de kunstzinnige en culturele aspecten daarvan. Daarnaast was hij onder de indruk van de prachtige locatie van natuurcamping It Dreamlân, gastlocatie voor dit textielevenement. ,,Deze natuurlijke omgeving is een wel heel passend en verrassend decor voor deze markt en zal voor velen een bron van inspiratie en zelfs wel een soort 'droomland' zijn!”

Foto’s Sake Beerstra