Tamme Hoekstra vertelt graag het verhaal van kunstexpositie

SURHUISTERVEEN - Galerie en atelier Tamme Hoekstra, die haar deuren opende op 15 maart 2018, exposeert momenteel allerlei zomerbeelden; thema expositie ‘Simmer’. Het is alweer de derde tentoonstelling met werken van de Feanster kunstenaar zelf. De olieverfschilderijen en kleurenlitho’s geven een rijk beeld wat Hoekstra wil ‘zeggen'. “Het beeld, het kunstwerk moet een verhaal vertellen”, vindt de kunstenaar zelf.

Naast beeldend kunstenaar is Tamme Hoekstra ook verhalenverteller. Tijdens de vorige expositie - die als thema had Fertel..! Vertel..! (Rondje kunstzinnig; kunstroute Achtkarspelen) - waren de kunstwerken, de sfeer en de inrichting in de galerie vooral gericht op de woon-, leef- en werkomgeving van de illustere verhalen verteller Jan Hepkes uit Surhuisterveen.

Tijdens de avonden die Tamme Hoekstra verzorgt bij bijvoorbeeld (vrouwen)verenigingen en andere geïnteresseerde groepen, kunnen deze en ook andere thema’s en onderwerpen op een onderhoudende manier aan de orde komen.

De manier van werken is te bekijken en ervaren tijdens een bezoek aan het atelier. Hoekstra vertelt graag over onder meer de prachtige oude drukpers in de galerie en het proces van het door hemzelf ontwikkelde unieke proces van het maken van de litho. Met behulp van printer en drukplaten is het dagenlang schuren van een lithosteen verleden tijd, maar het drukproces blijft intensief en ambachtelijk.

Het gebruik van de kleur inkt, het uitrollen ervan en vooral het precies uitmeten van de plek van de ‘stenen’ zijn bepalend voor elke litho afzonderlijk. De kunst van het drukken is op zichzelf al een prachtig en waardevol verhaal.

“Om de verhalen te kunnen vertellen die ik verwerk in mijn kunst, begin ik met vast te stellen wat ik wil vertellen”, legt Hoekstra uit. “Dit kan in van alles zitten: goede jazz, wadlopen, de natuur, maar ook het verliezen van functies en omstandigheden (zowel maatschappelijke- als lichamelijke) tijdens een mensenleven.

“Door iets te verliezen kun je weer iets winnen”, aldus Tamme Hoekstra. “Soms is juist de verliezer een winnaar. Het beeld moet je raken en dát moet tot uiting komen in mijn werk.”

Samen met zijn vrouw Uilwie runt Tamme Hoekstra de gecombineerde galerie-atelier. ‘Hoe creatief hij ook is, het inrichten van de exposities is mijn ding”, vertelt Uilwie over haar rol. “De sfeer moet ondersteunend zijn aan de kunst, zoals licht en geluid dat zijn bij een voorstelling.”

Het geeft veel voldoening om de werken te maken, daarna uit te zoeken, een juiste plaats te geven. De bezoekers/ gasten moeten de rust en de tijd krijgen om ‘zichzelf te kunnen zijn’. Een smaakvolle ingerichte ruimte draagt daaraan bij en dat is wat wij willen.

Bezoekers zijn welkom op donderdag van 12.00-18.00 uur, vrijdag van 12.00- 21.00 uur en zaterdag van 10.00 – 17.00 uur in Galerie en Atelier Tamme Hoekstra, Gedempte Vaart 40A, 9231 AW Surhuisterveen. Op afspraak (ook voor groepen) zijn er mogelijkheden; telefoon; 0512-363874 of 06-22190578. Kijk voor meer informatie op: www.tammehoekstra.nl.

Eigen foto’s