‘Lopend vuur’ vanuit Burgum naar Dokkum met wake voor humaan migratiebeleid

DOKKUM Dinsdag ging ‘een lopend vuurtje’ van Burgum naar Dokkum op weg naar Den Haag. Onder de noemer ‘Lopend Vuur’ kwamen bezorgde burgers aan het eind van de middag op de Zijl in Dokkum bijeen voor een wake voor humaan migratiebeleid. Er was een kort programma met onder meer de oud-Dokkumse Roos, de initiatiefnemers van MiGreat en Gerrit Breteler.De lopers uit Burgum droegen hier het vuur over dat woensdag verder gaat naar Leeuwarden.

Het lopend vuur gaat van 1 tot 17 maart dwars door Nederland. In ruim 40 plaatsen vinden er wakes en tochten plaats, die allemaal vlak voor de verkiezingen in Den Haag uitkomen. De demonstranten vragen aandacht voor de onmenselijke omstandigheden waarin gevluchte mensen moeten overleven in Europa, van Moria tot Calais en van Sarajevo tot Amsterdam.

Doel van de actie is om het migratiebeleid van de afgelopen jaren op de kaart te zetten, mensen te informeren over de gevolgen van hun stem op de leefomstandigheden van vluchtelingen én aan de komende regering te laten zien dat er draagvlak is voor menselijk migratiebeleid. Roos legt uit waarom: ,,Na jaren gewerkt te hebben aan de Europese grenzen, kan ik alleen maar zeggen dat mensen er slechter aan toe zijn dan ooit. Het geweld van grenspolitie, de verwaarlozing in de kampen, de mensen die dakloos aan hun lot over worden gelaten: dit beleid maakt mensenlevens kapot. Het moet anders.’’