Friese musea in de spotlights: Ademloos kijken naar een klok

Joure - Friese musea riepen de bevolking onlangs op om de komende weken op bezoek te komen. Toeristen zijn er deze winter weinig en de musea hebben nauwelijks inkomsten. Wat is er te zien? De komende weken zet deze krant steeds een ander museum in de spotlights. Deze week Museum Joure.

De ondertitel van ons museum is het Maak-museum. In dit museum staan de ambachten centraal die al van oudsher in Joure te vinden zijn. Denk aan Douwe Egberts en de koffie-, thee- en tabakmaker. Denk aan de talrijke klokkenfabriekjes, de kopergieterij, de koperslagerij, de drukkerij en de zilversmid. In een van de panden van het museum vinden we ook het geboortehuis van grondlegger Egbert Douwes, de museumwinkel De Witte Os en de salon die helemaal is ingericht in de tijd van de oprichter.

Mijn naam is Freerk Pasveer, ik verzorg de presentaties in de klokkenmakerij. Ik ben zelf ook klokmaker. Iedereen die hier in het museum de bezoekers rondleidt, heeft kennis en liefde voor het ambacht en probeert deze over te brengen op de belangstellenden. Dat zijn trouwens niet alleen volwassenen, hoor! Ik mag graag kinderen uitleggen hoe de klokken vroeger gemaakt werden. Ik laat dan de beschilderde wijzerplaten zien. Sommige klokken hebben een bijzonder mechaniek, zoals bewegende scheepjes of een ruiterspel. Een klok met het mechaniek dat een speeltuin laat zien, met allerlei bewegende delen, is mijn unieke topstuk. Vrijwel iedere bezoeker staat daar ademloos naar te kijken. Daar kan geen modern display tegenop!

Als de jeugdige bezoekers het leuk vinden, kunnen ze bij ons ook een wijzerplaat voor een Friese staartklok ontwerpen. Daarna gaan ze verder het museum in, want de dag is nog jong en er is zoveel te doen: koffiemalen met een ouderwetse wandmolen, theezakjes knutselen en vullen, bij de drukkerij een boekenlegger drukken op een echte degelpers, en ten slotte in het winkeltje een zak heerlijke Jouster Brokken kopen. Een museum saai? Dat zullen de bezoekers van Museum Joure nooit zeggen!

Willeke ten Noever Bakker

(Dit is het achtste en laatste artikel in de serie.)