Johnny de Vries: “De horeca sit yn de hoeke dêr’t de klappen falle’

KOLLUM – Doos na doos schuift aan de rand van de dansvloer van de ene tafel naar de andere. In de normaliter drukke discotheek Paradiso Bar zijn er nu een aantal stille getuigen van de coronacrisis: een biertje met de opbeurende tekst ‘Proost vriend’ of ‘Proost meid’ glijdt vol in het volgende kerstpakket. Een boodschap voor later.

Voor eigenaar Johnny de Vries is het afhandelen van kerstpakketten een noodgreep voor het overeind houden van in totaal drie bedrijven onder één noemer: Paradiso; Manolitobar; eetcafé De Koornbeurs. “De horeca sit yn de hoeke dêr’t de klappen falle. Alles ticht, mei útsûndering fan it ôfheljen fan plates en snacks”. Omdat hij trouw aan de traditie elk jaar in de decembermaand zo’n 25 kerstpakketten samenstelt voor zijn team en zakelijke relaties heeft hij ditmaal ook andere ondernemingen benadert. “Wy binne dochs ienkear dwaande en wy ha tiid oer. Tidens de earste lockdown is it pand om hûs hinne skildere en ha wy yntern wat oan it ferbouwen west, mar wy woene no wat oars by d’ein ha”.

Goed en hoed

Bij het samenstellen hanteert hij een basispakket met als toegift een aantal kortingsbonnen van Blokker, Karins schoonheidssalon en Bruna. Bedrijven uit de regio kunnen zich hiervoor aanmelden via 0511 45 12 12 of een mailtje sturen naar info@paradisobar.nl Dankzij een welkome gunfactor is de tijdelijk nieuwe werkmethode alvast op de rails gezet. Ook buurt- of sportverenigingen die evenals bijvoorbeeld een particulier een aantal relaties met een kerstpakket wil belonen of met een stil gebaar een hart onder de riem wil steken, kunnen zich via dit mailadres melden. Vanuit Paradiso Bar worden daarnaast bierpakketten met speciale biersoorten gepresenteerd en Sonnema-pakketten met goed en hoed oftewel naast de kruidendrank onder meer een onvervalste Sonnema-muts.

Stypjen

Plannen voor een eigen blond en een eigen tripel bier vanuit Kollum worden alvast uitgewerkt voor het nieuwe jaar. Hoewel ook Johnny de Vries voor zijn personeel een beroep kan doen op steun van overheidswege is de gang van zaken nu al zo complex dat de gevolgen niet zijn te overzien. “It stypjen fan de horeca is echt noadich, want oars hie de helte al fuort west”. De arbeidsvreugde voor de eigen horeca hoopt hij deels overeind te houden voor ook de teamleden met handwerk dat ertoe doet.