Paul Kluitenberg: Uitoefenen notarisambt kan ook modern en mobiel

KOLLUM - Eigentijdse zichtbaarheid van het notariaat op een menselijke, moderne en mobiele manier vormgeven. Paul Kluitenberg uit Kollum was de enige genomineerde vanuit het Noorden bij de verkiezing voor de Notaris van het Jaar 2020. Karen Verkerk van het kantoor Dirkzwager te Arnhem mag, sinds het jaarcongres van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), de eretitel dragen. De Rijdende Notaris gunt haar de roem van deze primeur. Kluitenberg geniet vooral van het plezier van de nominatie.

“Deze verkiezing is voor de eerste keer gehouden. Ik ervaar het dan ook als een grote eer dat mijn naam bij de elf inzendingen, vanuit het hele land, bij de jury naar voren kwam”. Paul Kluitenberg glimlacht bij de blijk van herkenning. “Ik kreeg een email: u bent genomineerd. Grappig. Ik pas wel binnen de criteria, maar je hebt geen referentiekader. Je hebt er nog geen beeld bij. Hoekstra is de enige met een echt Friese naam: Yntze Hoekstra van Hoekstra & Partners is ooit begonnen in Langweer en vandaar verhuisd naar Sint Nicolaasga. Hij is onderhand 68 jaar en al jaren werkzaam bij een landelijk samenwerkingsverband”. De nominatielijst telt zes mannen en vier vrouwen.

Afstandsregel

Door zijn inbreng als deskundige bij het tv-programma ‘De Rijdende Rechter’ geldt Paul Kluitenberg naar buiten toe voor het notariaat volgens ook de jury als een ambassadeur. “Pauls alter ego is de Rijdende Notaris’’. In het notariskantoor Beugelink Kluitenberg geeft hij aan dat ‘eigentijds’ zelfs in dit coronatijdperk zijn denk- en werkwijze typeert. “Je probeert je aan te sluiten bij de klant. Als een huiseigenaar thuis een verkoopakte wil ondertekenen, dan moet dit mogelijk zijn bij ook het hanteren van de huidige afstandsregels. Je kunt de akte door de brievenbus aanleveren en buiten vragen of hij of zij de identiteitskaart of het paspoort voor het raam wil tonen voordat de handtekening wordt geplaatst. Je zorgplicht is alleen nogal wat breder: naast de akte ook de afstand. Als er vragen zijn, kan ik die vanuit mijn auto beantwoorden”. Vanuit een groeiende ervaring met het werken op locatie, binnen het eigen ambtsgebied, weet de Kollumer notaris dat gewoon buiten de kantoormuren buitengewoon wordt gewaardeerd. “Vergeet niet dat sommige mensen voor de verkoop tien, twintig, dertig of soms wel zestig jaar in een- en hetzelfde huis hebben gewoond. De overdracht mag dan een feestje zijn, maar voor emoties mag er ook ruimte zijn. Het gaat niet om grond, stenen, glas en hout alleen. De herinneringen aan een huis of tuin spreken ook mij altijd weer aan zoals laatst bij een heel verhaal over onderduikers die er onder uiterst spannende omstandigheden ook hebben gewoond. De wereld achter de woorden in de akte komt als het ware dan tot leven”.

Van zijn start als Rijdende Notaris op het moment dat hij het ambt kandidaat-notaris vertolkte, heeft hij dan ook geen seconde spijt. “Het is een goede ijsbreker bij een eerste gesprek. Je praat makkelijker over een auto dan over een akte, maar het bruggetje is ook mooi te maken”. Als een soort boegbeeld voor het notariaat is Kluitenberg ook gehecht aan de nieuwe beeldvorming. “Je krijgt pluspunten voor je ondernemende en vernieuwende werkwijze van organisatiebureaus, maar je ziet zelf ook ontwikkelingen op je afkomen die niet te keren zijn. De authentieke akte die nu nog meestal in een notariskantoor passeert, is mogelijk over afzienbare tijd niet meer het eindproduct. Ook in ons ambt is digitalisering niet een dood fenomeen. Nu al kun je digitaal, en dus zonder notaris, een besloten vennootschap oprichten. De vraag is welke aktes volgen op het digitale spoor”.

De vernieuwing zal voor het notarisambt naar zijn mening geleidelijk resulteren in een grotere inbreng van de notaris als adviseur op velerlei juridische terreinen. Hij is ook om die reden ingenomen met zijn rol in De Rijdende Rechter die naast kennis van zaken uiteraard eveneens een gezonde dosis acteertalent vereist. Daarnaast is hij bestuurslid van een stichting die het artistiek werk van kunstschilder Sjoerd de Vries (01-11-1941/07-01-2020) inventariseert, documenteert en promoot

Jelle Raap