Column Esther Leystra | Bestonden ze maar echt

Eind augustus zoefde een mailtje van het Dockinga College havo/vwo naar mijn inbox. Het was mijn oude muziekdocent. Ze nodigde me uit om een lezing te geven over het begrip duurzaamheid voor een project van Dockinga College Quest (DCQuest). Voordat ik er erg in had, was mijn e-mail de deur al uit. En zo geschiedde: op 3 september vertelde ik van alles over deze term die steeds verder verankerd raakt in onze samenleving. Tientallen ogen van tweedeklassers keken me anderhalf uur lang geïnteresseerd aan. Maar afgelopen week waren de rollen omgedraaid.

Vorige week donderdag stapte ik vol enthousiasme mijn oude vertrouwde middelbare school binnen. De geur in de hal, druk kletsende tieners en een aantal bekende gezichten riepen fijne herinneringen op. Toch is er wel het een en ander veranderd de afgelopen jaren. Zo is de nieuwe afdeling DCQ in het schooljaar 2019-2020 van start gegaan. DCQ staat voor talentgericht en onderzoekend onderwijs en is geschikt voor nieuwsgierige leerlingen. Deze keer hadden ze de opdracht gekregen om een duurzame camping te ‘ontwerpen’ en daarom stond ik begin september voor de klas. Robert de Wit, eigenaar van camping it Dreamlân, was ook uitgenodigd en vertelde over zijn natuurcamping gelegen in een prachtige groen overgoten omgeving. Met de verkregen informatie op zak, gingen de leerlingen vervolgens in groepjes bezig met het uitwerken van hun fictieve duurzame camping. Op 22 oktober was het dan zover: de eindpresentaties. Aandachtig en vol bewondering luisterde ik naar alle creatieve ideeën en een gevoel van trots overheerste. Bij elke presentatie stond ik versteld van de manier waarop ze duurzaamheid hadden verweven in hun denkbeeldige camping. Van het installeren van zonnepanelen, scheiden van afval en gebruik van elektrische auto’s tot aan het knutselen met afval, plaatsen van insectenhotels en aanleggen van moestuintjes. Aan alles was gedacht. En dit is slechts een kleine greep uit de vele ingenieuze voorbeelden.

Na deze inspirerende presentaties verliet ik vol trots het schoolgebouw, al kon ik nog maar aan één ding denken: bestonden ze maar echt, deze droomcampings. Maar wie weet heeft dit project bepaalde dromen bij iemand aangewakkerd. En als dat zo is, dan wil ik bij dezen alvast een permanent plekje op jouw camping reserveren!