Column John Coenders | Wijs met vaarbewijs

Zien en gezien worden

Tijdens het varen is het belangrijk om te weten wat voor soort schip je ziet. Bijvoorbeeld een (groot) motorschip, zeilschip, veerpont, vissersschip. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de voorrangsregels op het water. Met welk soort of met welke categorie schepen je te maken hebt, kun je zien aan de optische tekens. Overdag zijn dat dat kenmerken en ‘s nachts zijn dat lichten. Overigens moet je bij slecht zicht ook overdag lichten voeren.

De standaard verlichting (basisnavigatieverlichting) voor een motorschip zie op het schip je links boven in de afbeelding. Dat zijn de boordlichten, het toplicht en het heklicht. Op de examens Klein vaarbewijs leveren de lichten nogal eens problemen op. Het eerste onderscheid dat je moet maken is het onderscheid tussen een varend schip of een stilliggend schip of vaartuig. Een varend schip herken je ‘s nachts altijd aan de basis navigatieverlichting.

Daarnaast hebben schepen en stilliggende schepen aanvullende tekens, zowel ‘s nachts als overdag. Deze tekens zeggen iets over hun categorie en over hun functie. In de tekening staan een aantal lichten en een aantal dagtekens. De blauwe en gele lichten met de sterren staan voor snel flikkerend lichten. Wat is de betekenis van de lichten en de dagtekens die je ziet ?.

Reageren naar john@wijsmetvaarbewijs of via www.wijsmetvaarbewijs.nl

Wijsmetvaarbewijs is ook te volgen op Facebook: John Coenders- WjsmetVaarbewijs